Volledig scherm
De mobiele camera stond pas in Waterland. © Teun Kweekel

Extra mobiele camera in Spijkenisse om 'mee te kunnen kijken'

Nissewaard schaft een tweede mobiele camera aan. Die kan 'meekijken' in Spijkenisse of omliggende dorpen waar de gemeente of politie dat handig vinden.

De ene mobiele camera die er al is, is vaak in gebruik. Geregeld vraagt de politie hem ergens neer te zetten, zoals enige tijd terug in Geervliet bij een huis waar een schietpartij was geweest en bij de geldautomaat in het Spijkenisser winkelcentrum Waterland na twee plofkraken elders in de stad. Bovendien staat de mobiele camera altijd bij grote evenementen.

De inzet is volgens de gemeente effectief: 'Op het moment dat de camera wordt geplaatst, neemt de overlast af', zo staat in een voorstel aan de gemeenteraad.

Tegen criminaliteit

Volgens Van Oosten is er 12.000 euro gevonden in het gemeentelijke geldpotje dat wordt gebruikt voor inzet tegen ondermijnende criminaliteit. De strijd daartegen wordt komende jaren een speerpunt bij de gemeente en de politie. Tegen het uittrekken van de resterende 31.000 euro moet de gemeenteraad nog 'ja' zeggen.

De burgemeester wil de tweede camera vooral gebruiken om gehoor te geven aan verzoeken om 'extra ogen' in gebieden met overlast of waar zich duistere zaken voordoen. Van Oosten zegt dat de camera ook het veiligheidsgevoel bij de bewoners vergroot.