Volledig scherm
Het Ruwaard ging in 2013 failliet. © Robin Utrecht

Faillissement Ruwaard van Putten ziekenhuis nog niet klaar

Bijna vijf jaar na het plotselinge einde van het Ruwaard van Putten ziekenhuis in Spijkenisse is het faillissement nog altijd niet afgehandeld. Dinsdag staan de artsen en curatoren voor de rechter, die moet bepalen hoeveel miljoenen de specialisten nog tegoed hebben.

Het Ruwaard had in juni 2013 de trieste primeur door als eerste ziekenhuis in twintig jaar tijd over de kop te gaan. Drie ziekenhuizen uit de regio zorgden voor de doorstart onder de uiteindelijke naam Spijkenisse MC. Vele artsen kregen daar een baan.

Verder stonden ze met lege handen. De goodwill van de maatschap waarin zij werkten, zijn ze kwijt. Ook hadden ze werk verricht dat nog niet was betaald. Voor de curatoren een enorme klus om de financiën van het ziekenhuis op een rij te krijgen. Lang waren de gesprekken met de zorgverzekeraars over wat zij nog moesten betalen. Met alle verzekeraars op CZ na zijn de curatoren er nu uitgekomen.

De volgende vraag is nu op hoeveel geld de specialisten nog recht hebben. Dit zal zeker meerdere miljoenen zijn. Vermeeren: ,,Dit is een onontgonnen gebied. We weten niet precies hoeveel geld het is en wat wel en niet mee moet tellen. Daarom zijn we naar de rechter gestapt.'' Ook andere schuldeisers, zoals leveranciers en banken, wachten nog op uitsluitsel.