Politie en FIOD doen een inval in een woning aan de Vroonweg in Dirksland.
Volledig scherm
Politie en FIOD doen een inval in een woning aan de Vroonweg in Dirksland. © Qphoto

FIOD valt bij bekende ondernemer binnen vanwege belastingfraude en treft wapens aan

In een woning van een bekende, 55-jarige ondernemer in Dirksland zijn vandaag een dubbelloops hagelgeweer, werpmessen, een ploertendoder, pepperspray en andere vuurwapens aangetroffen. Ze werden ontdekt tijdens een inval van de FIOD vanwege een strafrechtelijk onderzoek naar grootschalige belastingfraude. 

De ondernemer maakte vermoedelijk gebruik van buitenlandse vennootschappen die naar voren kwamen uit de Panama Papers. Het onderzoek staat onder leiding van het Functioneel Parket. De wapens zijn overgedragen aan de politie, de man is aangehouden en de FIOD nam zijn administratie in beslag. 

Het gezin is goed bekend aan de Vroonweg. De gearresteerde man is een bekende ondernemer op het eiland. De buurt reageert dan ook geschokt op de inval en het nieuws dat de Dirkslander misschien betrokken is bij strafbare feiten. ,,Jeetje, ik schrik hier wel van’’, zegt er een.

Panama Papers

De FIOD doet al een tijdje onderzoek naar informatie die is verkregen uit de Panama Papers. Het gaat daarbij om constructies die het mogelijk maken om geld buiten het zicht van de Nederlandse Belastingdienst te houden. De in Panama gevestigde financiële dienstverlener Mossack Fonseca bood constructies aan om gelden vanuit onder meer Nederland via buitenlandse rechtspersonen terug te laten komen bij Nederlandse personen.

Vorig jaar maakte de FIOD al bekend bezig te zijn met vijf strafrechtelijke onderzoeken naar witwassen door middel van constructies die bekend werden door de Panama Papers. Die onderzoeken zijn nog gaande. Ook op 30 oktober deed de FIOD doorzoekingen in een witwasonderzoek waarbij gebruikgemaakt werd van structuren uit de Panama Papers.