Volledig scherm
Overtrekkende ganzen.

Flakkeese jagers: ‘Animal Rights geeft verkeerd beeld’

Jagers reageren verbolgen op het plan van Animals Rights om ganzenacties op Voorne-Putten en Goeree-Overflakkee op te zetten. Ze missen nuance bij de organisatie en vinden het organiseren van dergelijke acties niet van gevaar ontbloot. ,,Animal Rights geeft verkeerd beeld.”

,,Wij worden afgeschilderd als slechte mensen die zich tegen de natuur keren, terwijl de actievoerders zichzelf aan de goede kant vinden staan. De waarheid ligt in het midden", zegt Henning van den Akker van Jagersvereniging Zuid-Holland, die natuurjagers in het gebied vertegenwoordigt.

Animals Rights zoekt eilandbewoners die de organisatie willen tippen als ze zien of horen dat er ergens wordt gejaagd. Zodra een plek bekend is, haasten actievoerders zich dan naar de jachtplek. Ze stellen zich daar vlakbij op en blazen vanaf de openbare weg hard op toeters. Van den Akker vindt dit om enkele redenen onverstandig. ,,Het getoeter verstoort de natuur'', stelt hij. Ook andere vogels worden verjaagd. ,,Jagers zijn bovendien even helemaal uit hun concentratie. Het risico is dat ze niet minder ganzen schieten, maar wel minder precies.''

Dat vogels 'minutenlang creperen' stuit hem ook tegen de borst. ,,Alsof wij aangeschoten ganzen laten liggen met de gedachte: we kijken straks wel even. Een totaal verkeerd beeld, jagers streven juist naar maximale nauwkeurigheid."

Elke ochtend op de hoogte van het laatste nieuws uit Voorne-Putten. Schrijf je hier in voor onze gratis nieuwsbrief.