Volledig scherm
Voorzitter Fred Lorsheijd: ,,Vrijwilligers als schippers en gidsen zijn welkom.''

Fluisterboot Voorne-Putten: vanaf het water beleef je alles anders

Iedereen kan de natuur en cultuur van Voorne-Putten vanaf volgend jaar ook vanaf het water beleven. Dat is het plan van de Stichting Fluisterboot Voorne-Putten, die vaartochten van Zuidland tot Oostvoorne wil.

Vanaf het water beleef je alles héél anders. Vanuit die gedachte komt het Toeristisch Ondernemers Platform (TOP) Voorne met het idee voor een fluisterboot, een elektrisch aangedreven boot met plaats voor vijftig man. Inmiddels is de Stichting Fluisterboot Voorne-Putten opgericht. ,,Toeristen komen vooral naar het Voornse deel van het eiland. We willen ze ook naar het andere deel trekken'', legt voorzitter Fred Lorsheijd uit.

Lorsheijd is eigenaar van Wijndomein De Vier Ambachten aan de Biertsedijk in Simonshaven. De fluisterboot die nu al vanaf Spijkenisse vaart meert bij hem aan. In deze tijd van het jaar moet hij het zonder deze bezoekers doen. De bestaande boot is een open boot en vaart daarom niet in de wintermaanden. ,,Ook nu is het een heel mooi landschap'', wijst hij om zich heen. De nieuwe wordt er een met overkapping en kan het hele jaar door varen en langere tochten maken.

De Bernisse

De toekomstige boot krijgt een vaste ligplaats aan de Nieuwe Veerdam in Zuidland. In een bestaande ruimte komen een informatiepunt en toiletten. Van daaruit worden tochten gemaakt door het natuurgebied de Bernisse. ,,Mensen leren alles over de bloemen en bomen die daar staan. De boot moet zich naast reguliere vaartochten gaan lenen voor bijeenkomsten als bedrijfsuitjes, schoolreisjes en trouwerijen. 

Lorsheijd: ,,De combinatie van industrie en historie maakt dit gebied bijzonder voor bezoekers.'' Het is maar net wat iemand zelf wil. Ook de geschiedenis van Voorne-Putten kan tijdens een vaartocht tot aan Brielle of Oostvoorne uitgebreid aan bod komen. ,,Opvarenden kunnen in het historische Brielle uitstappen voor een wandeling. Intussen kan de boot verder gaan met een andere groep voor een tocht over het Brielse Meer.''

Geld

De stichting hoopt begin 2019 te starten met de vaartochten. Eerst moeten ze dit jaar geld op tafel krijgen. Voor het hele project is zo'n 3 ton nodig. ,,Je kunt mooie plannen hebben, maar je hebt eerst geld nodig'', beseft Lorsheijd. De helft is toegezegd door de Provincie. Voor het overige deel is de stichting nog op zoek naar sponsors. Ze hopen dat plaatselijke bedrijven een bijdrage willen leveren, omdat die profijt kunnen hebben bij de fluisterboot. Het idee bestaat om de 'Vrienden van de Fluisterboot' in het leven te roepen. Ook vrijwilligers als schippers en gidsen zijn welkom.

De fluisterboot moet voldoende inkomsten binnenhalen om zichzelf te bedruipen. Elders in het land, in de Biesbosch en steden als Den Bosch en Vlaardingen, is het al een succes. Lorsheijd is ervan overtuigd dat het dat ook hier wordt. ,,Wellicht kunnen we na verloop van tijd zelfs een tweede boot aanschaffen.''

Volledig scherm
De nieuwe boot wordt er een met overkapping, zoals deze in Vlaardingen, en kan het hele jaar door varen en langere tochten maken. © RV

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Voorne-Putten? Schrijf je hier gratis in!