Volledig scherm
Foto ter illustratie © ANP

FNV eist loon voor bijna 300 bijstandsontvangers na ongeldige contracten

De FNV vindt dat bijna 300 bijstandsgerechtigden op Voorne-Putten alsnog loon moeten ontvangen voor de periode dat ze voor hun uitkering moesten werken. Volgens de vakbond hadden ze ongeldige contracten.

In een brief aan de vier eilandgemeenten schrijft FNV-bestuurder Félix Alejandro Pérez dat de uitkeringsgerechtigden contracten kregen waarin stond dat ze zich verplicht moesten aan- en afmelden met een vingerafdruk. Weigerden ze de vingerscan te gebruiken, dan zouden ze een strafkorting krijgen op hun uitkering, zo valt te lezen.

Staatssecretaris Tamara van Ark (Sociale Zaken, VVD) zei op Kamervragen dat de gemeente Nissewaard met het gebruik van de vingerscan de wet overtrad. Omdat volgens de FNV de contracten om die reden niet geldig zijn, moeten de bijstandsontvangers alsnog het wettelijk minimum loon ontvangen, stelt Pérez in een brief aan de vier gemeenten.

Hij heeft de Autoriteit Persoonsgegevens gevraagd alsnog op te treden tegen de vier die verantwoordelijk zijn voor het leerwerkbedrijf waar de bijstandsgerechtigden werken. De Autoriteit Persoonsgegevens, de privacywaakhond, bevestigde vorige maand dat de gemeente Nissewaard fout zat. Ze ging niet tot vervolging over, omdat de overtreding na de ontdekking vorige zomer snel is hersteld.

Pérez heeft de Autoriteit Persoonsgegevens gevraagd alsnog te onderzoeken of de gemeenten in strijd met de wet Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) en de Wet Bescherming Persoonsgegevens (WBP) handelden. Hij wijst er in zijn brief op dat de gemeenten van begin 2015 tot juli 2018 vingerafdrukken hebben afgenomen. ,,Gemeenten moeten hun excuses naar deze mensen maken en hen compenseren'', benadrukt de vakbondsman.

Tot op de bodem

Hij vindt dat de zaak tot op de bodem moet worden uitgezocht omdat de gemeente Spijkenisse, de voorloper van Nissewaard, in 2007 al eens door de rechter is veroordeeld voor het stiekem bespieden van haar personeel met camera's.

Als de wens tot compensatie wordt gehonoreerd gaat dat de gemeenten enkele tonnen kosten. In juni veroordeelde de rechter de gemeente Deventer tot het betalen van 500 euro aan een inwoner vanwege schending van diens privacy.

Elke ochtend op de hoogte van het laatste nieuws uit Voorne-Putten. Schrijf je hier in voor onze gratis nieuwsbrief.