Volledig scherm
Eerst werd Samantha's huis door ongenode gasten geruïneerd. Ze stalen haar laptop die in handen blijkt te zijn gevallen van criminelen. © Jan Kok | Boomerang Fotografie

Forse celstraf dreigt voor Rozenburgs slachtoffer van ID-fraude

Op een uit de hand gelopen Sweet Sixteen-feestje bij Samantha van der Burg werd haar laptop gestolen. Met een kopie van haar identiteitskaart die daarop staat, is volgens de Duitse justitie fraude gepleegd. De Rozenburgse hangt mogelijk tien jaar celstraf boven het hoofd. Ze is ten einde raad. ,,Houdt het dan nooit op?’’

De 33-jarige Van der Burg zegt het gevoel te hebben in een onafgebroken nachtmerrie te zijn beland. Op zaterdag 5 januari liep een feestje voor haar dochter, die 16 was geworden, uit de hand. Tientallen ongenode gasten vernielden haar halve huis, staken binnen vuurwerk af en stalen veel spullen.

Nu is het opnieuw flink mis. Onbekenden hebben haar identiteit gebruikt om in Duitsland een bankrekening te openen en een nepwebshop in keukenapparatuur op te zetten. Daarvoor gebruikten ze volgens Van der Burg haar op het feest gestolen laptop, waarop een kopie van haar ID-kaart stond.

Het Openbaar Ministerie in Berlijn beschuldigt de vrouw ervan samen met onbekende daders een niet-bestaand keukenbedrijf te hebben opgezet met een nepwebshop, waar van alles is besteld maar nooit is geleverd. Dat zou zijn gebeurd tussen 7 en 9 januari, vlak na het bewuste feest.

Geld weggezet

Bovendien zou bijna 7700 euro op de geopende rekening zijn binnengekomen en 7000 euro op een bank in Estland zijn weggezet. Binnen drie weken moet de Rozenburgse de beschuldigingen weerleggen. Zo niet, dan wordt ze vervolgd.

,,Ik heb inmiddels een advocaat in Duitsland gesproken. Hij vertelde me dat ik kans loop op tien jaar celstraf. Toen schrok ik enorm’’, vertelt Van der Burg.

Quote

Zulke horrorver­ha­len krijgen we heel vaak te horen

Medewerker van bedrijf , ORIBI id-solutions

Ook de kosten die ze moet maken, hakken er volgens haar in. ,,De advocaat kost me 1000 euro per afspraak, dat verdien ik per maand amper. Daarom ga ik het op een andere manier doen, al weet ik nog niet hoe.’’ Gisteren deed Van der Burg aangifte van ID-fraude en besprak ze met de politie de zaak tot in detail. Ze liet ook zien wat haar eigen onderzoek heeft opgeleverd. Zo wordt er naast haar naam nog een naam als eigenaar van de webshop genoemd. En het zogenaamde bedrijf is gevestigd in Berlijn, maar het IP-adres van de website zit ergens in Canada.

Kopie voldoende

Volgens een medewerker van het gespecialiseerde bedrijf ORIBI id-solutions in Oisterwijk heeft Van der Burg precies het juiste gedaan door naar de politie te stappen. ,,Horrorverhalen zoals deze horen we heel vaak’’, zegt hij. Internationaal zijn er volgens hem geen afspraken over het gebruik van identiteitsbewijzen.

Het Centraal Meldpunt Identiteitsfraude en -fouten (CMI) ontdekte dat een kopie van een paspoort of rijbewijs vaak al voldoende is om een rekening te kunnen openen of goederen te kunnen bestellen. Bij het meldpunt kwamen vorig jaar ruim 3300 meldingen van identiteitsfraude binnen.

Samantha van der Burg wil ondertussen maar één ding: rust. ,,Ik dacht dat we met die ellende van het feest alles hadden gehad. Van alle nieuwe spanning kan ik amper nog slapen.’’

Elke ochtend op de hoogte van het laatste nieuws uit Voorne-Putten? Schrijf je hier in voor onze gratis nieuwsbrief.