Volledig scherm
Het Fortnite-evenement is bedacht naar aanleiding van de steekpartij bij metrostation Heemraadlaan. © ANP

Fortnite-event in Spijkenisse als maatregel tegen wapenbezit onder jongeren

Het jongerenwerk JOZ gaat samen met de politie een Fortnite-event op touw zetten in Spijkenisse waarop jongeren tussen de 10 en 15 jaar hun wapen kunnen inleveren.

De activiteit met het onder jongeren populaire schietspel is één van de maatregelen die burgemeester Foort van Oosten van Nissewaard aankondigt om iets aan het wapenbezit onder jongeren te doen. Aanleiding voor de maatregelen zijn de steekpartij van bijna twee weken geleden, waarbij een 13-jarige jongen een 14-jarige in de hal van metrostation Heemraadlaan in de buik stak.

Een andere maatregel is dat het jongerenwerk scholen, leerkrachten en andere professionals informatie geeft over de huidige straatcultuur onder de jeugd en hoe ze jongeren bewust kan maken dat het bezit van (zelfgemaakte) steekwapens niet stoer is.

Namen delen

Daarnaast gaan de jongerenwerkers sociale media, waaronder vlogs inzetten, om een tegengeluid te laten horen over wapenbezit en -gebruik. Wethouder Wouter Struijk van onderwijs gaat dit met de jeugd op scholen bespreken.

Tevens ondertekenen de gemeente Nissewaard met de politie en het Openbaar Ministerie een convenant waarin ze afspreken vroegtijdig informatie over ‘afglijdende’ jongeren te delen en te zorgen dat hun val wordt gestopt. De bedoeling is dat ze ‘perspectief blijven houden op een kansrijke deelname aan de maatschappij’, zo legt burgemeester Van Oostenin een brief aan de raad uit.

Ook maakt de gemeente met scholen de afspraak dat ze de namen van jongeren die zijn betrapt met wapens, harddrugs of andere verboden middelen vroegtijdig met haar en de politie delen, zodat vroegtijdig actie kan worden ondernomen. Verder wil de gemeente meer informatie over probleemjongeren hebben om hen niet strafrechterlijk te vervolgen bij een incident maar passende hulp te bieden.