Volledig scherm
Van de slakken werd een toegangsweg gemaakt. © john de pater

'Geen risico op vervuiling door slakken'

De bedrijven N57 Holding en adviesbureau ExTerNum verzekeren dat er geen risico is op bodemvervuiling nadat er 63.000 ton staalslakken is gestort in de polder tussen Rockanje en Hellevoetsluis. Dat betoogden ze gisteren tijdens een zaak bij de voorzieningenrechter van de Raad van State in Den Haag.

Daar maakte de gemeente Hellevoetsluis duidelijk dat ze wil dat de eigenaren van gestorte staalslakken per direct maatregelen treffen om milieuschade te voorkomen.

N57 Holding en het adviesbureau uit Ridderkerk protesteerden bij de voorzieningenrechter tegen een dwangsom van maximaal 225.000 euro die de gemeente hen heeft opgelegd. Hellevoetsluis wil dat ze goten, putten en riolering aanleggen om het regenwater af te voeren dat op de staalslakken valt.

Volgens milieudienst DCMR is het schadelijk voor de bodem als water in contact komt met staalslakken en vervolgens vrij kan weglopen. De slakken uit IJmuiden zijn gestort als ophoging van een tijdelijke weg naar een slibdepot. Externum heeft de slakken gestort. N57 Holding is eigenaar van het terrein.

Volgens de bedrijven zijn maatregelen genomen om bodemvervuiling te voorkomen. Onder de staalslakken ligt folie, omdat het de bedoeling is ze eind dit jaar weg te halen. De gemeente stelt dat folie onvoldoende is om de bodem te beschermen. De 63.000 ton staalslakken is gestort over een lengte van bijna een kilometer.

Omwonenden willen ook zo snel mogelijk een oplossing. Zij trokken vorig jaar bij de gemeente aan de bel over ernstige stofoverlast van de gestorte slakken. ,,Het stuift nog steeds. Kilometers ver'', zegt een woordvoerster. Omwonenden vrezen voor gezondheidsschade aan de luchtwegen en hebben hierover geklaagd bij de gemeente. Een aantal van hen is agrariër. In het gebied werden na de stort van de slakken al 24 personen en 84 paarden ziek.

De uitspraak van de voorzieningenrechter over de opgelegde dwangsom volgt binnen twee weken.

Elke ochtend op de hoogte van het laatste nieuws uit Voorne-Putten. Schrijf je hier in voor onze gratis nieuwsbrief.