Volledig scherm
Huis in Geervliet beschadigd door een voertuig. © john de pater

Geervlieters schrikken van zoveelste botsing: ‘Waarom doen ze niks’

De inwoners van Geervliet eisen al jaren - tot nu toe tevergeefs - maatregelen tegen het vele sluipverkeer dat door de historische kern rijdt. Van de week was het weer raak: de gevel van bakkerij Reedijk aan het Dorpsplein werd aangereden en is zwaar beschadigd.

De buren Elly en Arie Meuldijk schrokken ’s ochtend vroeg van een harde klap. De gevel van de bakkerij bleek zwaar beschadigd. Twee betonnen verkeerspaaltjes, waar het dorp mee vol staat, waren omver gereden. De veroorzaker is onbekend, want die is gewoon doorgereden.

De jongste aanrijding is in Geervliet het gesprek van de dag. De zoveelste druppel, in de emmer die toch al helemaal vol is. ,,In Heenvliet zijn pas wegen eenrichtingsverkeer gemaakt. Waarom doen ze hier zo moeilijk”, vraagt Elly zich verbaasd af.

Adriaan Herweijer van Rodenburg heeft al jaren schade aan zijn boerderij aan de Tolstraat door het vele verkeer en dat gaat maar door. ,,Dit bij de bakker is goed te zien. De trillingen die schade aan onze huizen veroorzaken zie je lastiger.”

Het stratenplan van Geervliet dateert nog uit de Middeleeuwen. Geervliet zou volgens de huidige bewoners, zoals veel historische steden, autoluw moeten worden gemaakt. Zo’n 250 inwoners vroegen vorig jaar in een petitie de gemeente Nissewaard om maatregelen.

Niets gebeurd

Bijna een jaar later is dat vrijwel niet gebeurd. Niet het gevraagde spitsurenverbod op de Toldijk of handhaving van de 30 kilometerzone. Ook geen eenrichtingsverkeer. De inwoners belandden bij de bezwaarcommissie. Die gaf echter aan dat de gemeente juridisch juist handelt. Wel zou meer rekening moeten worden gehouden met de monumentale status van het dorp. Herweijer van Rodenburg: ,,Iedereen is er klaar mee. Hoe moeten we nóg meer draagvalk aantonen?''

Het is intussen, nog voor de officiële avondspits, spitsuur bij zijn boerderij op de hoek van de Toldijk, Tolstraat en Noorddijk. Auto’s komen van alle kanten tegelijk op de krappe en onoverzichtelijke driesprong. Bestuurders naderen die met een chagrijnig gezicht en maken soms een handgebaar. ,,Zo gaat het de hele dag door. Soms is het hier om zeven uur ’s ochtends al oorlog.”

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Voorne-Putten en omstreken? Schrijf je hier gratis in!