Volledig scherm
De Buffel krijgt een permanente overkapping. © John de Pater

Geld voor permanente overkapping De Buffel

Het museumschip De Buffel in Hellevoetsluis krijgt een schenking van de Rotterdamse stichting Bevordering Volkskracht. De Stichting Ramtorenschip Buffel, de huidige eigenaar van het bekende vaartuig, krijgt 50.000 euro. Het geld is bedoeld voor de bouw van een permanente overkapping. Die gaat in totaal zo'n 300.000 euro kosten.

De overkapping moet het dek en de opbouw van het 150 jaar oude schip zo goed mogelijk tegen zon en andere weersinvloeden beschermen.

Het aanbrengen van een overkapping is de beste manier om de huidige problemen van dek-lekkages een halt toe te roepen. Voordeel is ook dat het ruime dek van het schip kan worden gebruikt voor tal van activiteiten in zomer én winter.

Stichting Bevordering Volkskracht steunt eigenlijk alleen projecten in Rotterdam en voor Rotterdammers. Het fonds maakte de afgelopen 90 jaar allerlei dingen mogelijk, van moestuintjes voor kinderen tot de verbouwing van een grote schouwburg.

Connectie met vroeger

Dat deze stichting de Buffel, die jarenlang in Rotterdam heeft gelegen, nog steeds een warm hart toedraagt vindt het bestuur van de Buffel 'super'. Met de bouw van de overkapping wordt een verband gelegd met de vroegere functie van het schip als logementschip voor marinepersoneel. De Buffel had die functie vanaf 1896 tot 1974. Veel matrozen zijn hun tijd bij de marine daar begonnen.

Als logementschip heeft de Buffel van 1896 tot 1920 in de haven van Hellevoetsluis gelegen. Door de jaren heen heeft het schip gesloten overkappingen gehad, waarbij het behoud van het uiterlijk van het schip niet van belang werd geacht. Dat is nu anders. Het uiterlijk van het schip dient namelijk in de zomer goed zichtbaar te blijven. Daarom wordt de overkapping gebouwd met wegneembare wanden.

Inmiddels is de helft van het benodigde bedrag binnen.

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Voorne-Putten? Schrijf je hier gratis in!