Volledig scherm
Foto ter illustratie. © ANP XTRA

Gemeente Nissewaard doet het financieel beter

De financiële situatie van de gemeente Nissewaard is een stuk gezonder dan de afgelopen jaren. Dat blijkt uit de onlangs verschenen Perspectiefnota. Toch gaat de vlag op het stadhuis in Spijkenisse niet uit. ,,Er zijn nog reële risico’s", waarschuwt wethouder Martijn Hamerslag.

Quote

We willen geld overhouden, zodat we geen risico lopen

wethouder Martijn Hamerslag

Nissewaard zit nog steeds met grote stukken grond waar de komende jaren niet op wordt gebouwd en die afgeboekt moeten worden. ,,Op die grondexploitatie lopen we de komende vier jaar nog een aantal risico’s. Ook is er nog wat onzekerheid over de inkomsten van partijen zoals Stedin", legt Hamerslag (Financiën, ONS) uit.

Nissewaard rekent erop dat nutsbedrijven als Stedin de komende jaren precariobelasting betalen op de kabels en leidingen die ze in de gemeente onder de grond hebben liggen. Maar Stedin weigert deze belasting te betalen. De zaak ligt nu bij de rechter, die hier binnenkort uitspraak over zal doen.

Hamerslag rekent op een goede afloop, maar houdt geld achter voor als het toch mis gaat. ,,We willen geld overhouden, zodat we geen risico lopen. Want als we die inkomsten missen, zouden we onze plannen ernstig moeten bijstellen."

Begroting

De gemeente heeft voor dit jaar een positieve begroting van 3,2 miljoen euro. Dat bedrag loopt op naar bijna 7 miljoen in 2022. Als daar de uitgaven vanaf gaan voor alle plannen en wensen van de nieuwe coalitie, dan blijft daar niks van over. Als het college die allemaal zou uitvoeren, zou dat zelfs leiden tot een tekort van 74.000 euro dit jaar, tot ruim 9 ton in 2022.

Volgens Hamerslag zullen er keuzes moeten worden gemaakt om tot een sluitende meerjarenbegroting te komen. ,,Je zou bijvoorbeeld een aantal plannen kunnen doorschuiven. Daar kan je veel mee repareren."

Afboeken

Het grootste risico is de grond in de polder (groenzone zuid-oost), die de gemeente heeft aangekocht en waarop voorlopig niet gebouwd zal worden. In het verleden mochten die gronden gewoon in de boeken blijven staan. Sinds enkele jaren gelden nieuwe regels: de waarde van de grond moet worden afgeboekt. 

Voordeel is dat, als de gemeente later ooit besluit die gebieden alsnog te ontwikkelen, er in een keer heel veel geld kan worden bijgeschreven, omdat die gronden dan al zijn afgeboekt. Vooralsnog is Nissewaard dat niet van plan, benadrukt de wethouder. ,,We hebben geen ambities daar te bouwen. Wij willen alleen in binnenstedelijke gebieden bouwen."

Hamerslag is ondanks de risico’s vooral blij dat de zogeheten weerstandscapaciteit van Nissewaard (geld dat de gemeente heeft om onverwachte kosten te kunnen dekken) is toegenomen.

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Voorne-Putten? Schrijf je hier gratis in!