Volledig scherm
De jachthaven van Hellevoetsluis nabij de vesting. © Gemeente Hellevoetsluis

Gemeentelijke fusie: standpunt komt volgend jaar

Eind januari wordt meer duidelijk hoe Brielle over een gemeentelijke fusie denkt. De Brielse politiek buigt zich 28 januari over een rapport met de voors en tegens.

In oktober en november zijn bijna twintig bewonersbijeenkomsten geweest. De vraag die inwoners voorgeschoteld kregen was niet of Brielle wel of niet moet samengaan, maar wat ze belangrijk vinden. Bijvoorbeeld de toekomst van de gemeente op het terrein van voorzieningen, zorg, woningbouw en financiën. Ook kon iedereen een formulier invullen.

Toekomstscenario

Op basis van de reacties wordt een rapport opgesteld. Daarin worden alle toekomstscenario's voor Brielle afgezet tegen de argumenten van de Briellenaren. Welke optie is met wat zij belangrijk vinden het meest kansrijk? Zelfstandig of een fusie op Voorne of op Voorne-Putten?

In Hellevoetsluis en Westvoorne vindt momenteel hetzelfde plaats. Ook daar wordt inwoners gevraagd wat zij belangrijk vinden, waarna volgend jaar een standpunt wordt ingenomen. Kleine gemeenten gaan vaker samen omdat ze er steeds meer taken bij krijgen.