Volledig scherm
De Sinti in Spijkenisse. © Jan de Groen

Gesprek tussen burgemeester Nissewaard en Sinti loopt op niets uit

Een gesprek tussen waarnemend burgemeester Govert Veldhuijzen van Nissewaard en woonwagenbewoners, die nu al meerdere weken met hun caravans en tentjes een groenstrook bezet houden in Spijkenisse, heeft vandaag weinig opgeleverd. Veldhuijzen wil dat de Sinti begin volgende maand het veldje aan de Clara Visserstraat verlaten, maar de betogers zijn dat niet van plan.

Tijdens het gesprek op het stadhuis lieten de woonwagenbewoners weten dat ze het terrein, waar vroeger standplaatsen voor woonwagens stonden, pas verlaten als de gemeente een nieuwe plek voor hen heeft geregeld. Veldhuijzen wees hen erop dat de gemeente bezig is met nieuw beleid voor woonwagenbewoners naar aanleiding van de nieuwe landelijke beleidsvisie. Er komt een plan van aanpak binnen twee weken. Daarna wordt onderzocht of er nieuwe standplaatsen moeten komen, hoe groot de behoefte daaraan is en op welke manier alle belanghebbenden daarbij kunnen worden betrokken.

Als het antwoord daarop ‘ja’ is, zullen er wel nog allerlei bestemmingsplannen moeten worden gewijzigd. ,,Dat gaat nog wel even duren. Daar was niet veel begrip voor.’’ De bewoners verlieten dan ook boos het gesprek. Zij hebben tot vandaag de kans om een zienswijze in te dienen. Veldhuijzen stelt vervolgens de randvoorwaarden in voor de betoging. Daarin komt ook een einddatum te staan, waarop de bewoners het veld aan de Clara Visserstraat moeten hebben verlaten. Gedacht wordt aan 1 december. ,,Want ik vind wel dat er een einddatum moet worden gesteld. Anders is het geen betoging meer, maar is het meer dat ze iets proberen af te dwingen dat wij niet willen.

De actievoerende Sinti in Spijkenisse zijn teleurgesteld. Zij hadden gehoopt dat de burgemeester vandaag met een oplossing zou komen, vertelt hun advocaat Charday Huurman. Volgens haar willen de betogers best een einde aan hun actie op het veldje maken, maar is het belangrijk dat er een oplossing komt voor het tekort aan standplaatsen in Spijkenisse.

Haar voorstel om een tijdelijke oplossing te treffen, bijvoorbeeld door de woonwagenbewoners een tijdelijke vergunning te geven of te gedogen zolang er nog geen beleid is, vond geen gehoor bij de burgemeester. De actievoerders zijn in ieder geval niet van plan om het bezet stukje grond te verlaten voor 1 december. Zij zullen dat, net als eerder, via de rechter proberen te voorkomen, kondigt hun advocaat alvast aan.

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Rotterdam en omstreken? Schrijf je hier gratis in!