De nieuwe 'groene' ruimte voor nierdialyse in het Spijkenisse Medisch Centrum.
Volledig scherm
De nieuwe 'groene' ruimte voor nierdialyse in het Spijkenisse Medisch Centrum. © SMC

Groene oase vervangt de kale muren in ruimte voor nierdialyse

Om de behandeling van nierpatiënten in het Spijkenisse Medisch Centrum iets aangenamer te maken, heeft het ziekenhuis de afdeling hemodialyse-afdeling veranderd in een 'groene oase'. De wanden zijn veranderd in een panorama, kasten lijken op houtstapels en op sommige plekken kun je zelfs 'de wolken' zien.

,,Onze patiënten komen hier drie keer in de week voor hun dialysebehandeling van drie à vier uur", vertelt internist-nefroloog Reinout Swart. ,,Om het hen zo aangenaam mogelijk te maken, hebben we de afdeling veranderd in een minder steriele, groenere en natuurlijke ruimte. En door de nieuwe wolkenplafonds met led-verlichting krijgt de lange ruimte ook een hele andere dimensie."

Behandeling

De hemodialyse-afdeling in het SMC bestaat nu vier jaar. De zorg in Spijkenisse wordt geleverd door specialisten en dialyseverpleegkundigen van het Rotterdamse Maasstad Ziekenhuis. De patiënten kunnen zo dichtbij huis geholpen worden, maar door de intensieve samenwerking met het Maasstad Ziekenhuis zijn patiënten ook verzekerd van eventueel andere behandelmogelijkheden, zoals thuisdialyse, nachtdialyse, buikdialyse en (voorbereiding op) niertransplantatie.

,,Er staan hier tien behandelstoelen. Het is rustig en we werken met een klein team. Daardoor hebben we veel persoonlijk contact met en aandacht voor de patiënten", legt Swart uit. De patiënten zijn blij met de veranderingen, die mede op hun verzoek zijn aangebracht. ,,We hebben al veel complimenten gekregen voor de nieuwe aankleding. Patiënten genieten enorm van de boomgaard in bloesem en de zonsondergang die de muren sieren."

Quote

Patiënten genieten enorm van de boomgaard in bloesem en de zonsonder­gang die de muren sieren

Reinout Swart

Op de afdeling zijn de afgelopen vier jaar 61 patiënten behandeld. Op dit moment zijn er 20 patiënten in chronische behandeling.

Tijdens de behandeling wordt het lichaam gezuiverd van afvalstoffen die door het nierfalen zijn ontstaan. Het bloed wordt met een machine door een filter gepompt om het te zuiveren. Het apparaat neemt eigenlijk de functie van de nieren over.