Volledig scherm
'Bij het maaien werd niet gelet op jonge vogels'. © Thomas van der Es

'Groenonderhoud in Hellevoetsluis is echt een zooitje'

Het groenonderhoud en de onkruidbestrijding in Hellevoetsluis zijn volgens GroenLinks 'een zooitje'. Bewoners klagen hier massaal over, zegt fractievoorzitter Bianca Verschoor. Zij heeft schriftelijke vragen gesteld aan het college van burgemeester en wethouders.

Volgens de politica ergeren veel Hellevoeters zich aan de onwetendheid van medewerkers van het bedrijf Verheijen dat de gemeente inhuurt. Klachten bij de firma over het onderhoud of onkruidbestrijding worden zeer laat of zelfs helemaal niet behandeld, hoort ze.

Wat volgens haar niet meehelpt, is dat tijdens werkzaamheden in Hellevoetsluis niet altijd een Nederlands sprekende voorman aanwezig is die aanspreekbaar is voor bewoners. Er zou bij het werk ook geen rekening worden gehouden met dieren.

Jonge vogels

Zo zijn tijdens het broedseizoen, tegen alle afspraken in, bomen gekapt en grasbermen gemaaid. In het Land van Paling zou rigoureus zijn gemaaid, terwijl daar veel jonge vogels zaten en eieren lagen.

,,En eindelijk hadden we weer bevers in Hellevoetsluis, maar ging de maaier eroverheen. Maar ook de insecten hebben het zwaar te verduren. Die zitten nu veelal als larve in het groen. Het voedsel voor de bijen wordt stelselmatig vernietigd'', aldus Verschoor.

Ook zou het afval uit groenvoorzieningen op straat worden gegooid waardoor het bij de bewoners in de tuinen verdwijnt. Het komt geregeld voor dat het bij de rioolputten wordt achtergelaten, wat leidt tot verstoppingen, aldus het GroenLinks-raadslid. ,,Bij nat weer blijft het maaisel liggen met rotte plekken en schimmelvorming tot gevolg.''

De oppositiepartij wil dan ook dat het college actie onderneemt, de communicatie sterk verbetert en de samenwerking opzoekt met de provincie en andere partijen. Inwoners van Hellevoetsluis moeten ook veel meer worden betrokken bij het groenonderhoud in de gemeente, aldus Verschoor.

Het college zou het samenwerken met inwoners moeten omarmen en verder moeten uitbreiden, vindt ze. ,,Want juist participatie, meedoen en samendoen is het thema van dit college. Toch lukt het maar niet om dít te doen.''

Het gemeentebestuur van Hellevoetsluis liet gisteren in een reactie weten niet te kunnen reageren, omdat Verschoor schriftelijke vragen over het groenonderhoud heeft gesteld. Pas als die vragen zijn beantwoord, zal er een reactie volgen.

Elke ochtend op de hoogte van het laatste nieuws uit Voorne-Putten? Schrijf je hier in voor onze gratis nieuwsbrief.