Volledig scherm
De vestiging van Edudelta in Middelharnis. © Google Streetview

Groenonderwijs gered op Goeree-Overflakkee

Middelbare scholengemeenschap RGO Middelharnis neemt de vmbo-vestigingen van Edudelta in Middelharnis en Sommelsdijk over. Daarmee is het voortbestaan van het groenonderwijs op deze locaties verzekerd. Voor de leerlingen en docenten verandert er niets.

Rector Arie Cové van het RGO heeft het personeel maandagmorgen ingelicht over de overname van de twee locaties, waar ruim 500 leerlingen naar school gaan.

Begin maart kondigde onderwijsminister Arie Slob aan dat scholengroep Edudelta, met vestigingen in Middelharnis, Barendrecht, Goes en Bleiswijk, moet stoppen met het aanbieden van onderwijs. De school kampte met financiële problemen, onder meer door teruglopende leerlingenaantallen.

RGO, dat 1200 leerlingen heeft, neemt per 1 augustus de docenten, de leerlingen en de gebouwen over van de vestigingen ‘Tech’ in Middelharnis en ‘Groen’ in Sommelsijk. De financiële problemen blijven achter bij Edudelta. ,,Alle opleidingen blijven bestaan in dezelfde gebouwen’’, benadrukt Cové.

Toekomst

Ondanks de problemen van Edudelta, ziet de RGO toekomst in deze vestigingen. Edudelta kampte in zijn geheel weliswaar met een dalend leerlingenaantal, maar in Middelharnis was sprake van een solide basis. Ondanks de onrust hebben zich voor aankomend schooljaar evenveel nieuwe leerlingen aangemeld als vorig jaar.

Met het overnemen van Edudelta krijgt de RGO een stevige-vmbo afdeling. Tot dit moment was die met zo’n 100 leerlingen klein. Daarmee levert RGO straks ook een flink aandeel in de nieuwe beroepscampus, die in 2020 de deuren opent in Middelharnis.

Vmbo-leerlingen van zowel de RGO als de christelijke scholengemeenschap Prins Maurits kunnen daar vrijwel alle beroepsgerichte vakken gaan volgen, los van de identiteit van de school waar ze op zitten. Voor de algemene vakken blijven ze op hun eigen school. ,,Door de overname krijgt het vmbo op het eiland een boost.’’

Edudelta heeft in Sommelsdijk ook een mbo-vestiging met groenopleidingen. Volgens de RGO-rector is een andere partij in onderhandeling met Edudelta over de overname van de vestiging in Barendrecht. ,,De bedoeling is dat die ook de mbo-vestiging in Sommelsdijk onder haar hoede neemt.’’ Daarover moet voor 1 mei duidelijkheid zijn.

De Edudelta-vestiging in Middelharnis is de derde die wordt gered. Eerder werden de schoollocaties van Edudelta in Goes en Bleiswijk al bij een ander bestuur ondergebracht.

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Voorne-Putten? Schrijf je hier gratis in!