Volledig scherm
Zo wordt het volgens Vattenfall © Vattenfall

Groot hybride energiepark op Goeree-Overflakkee

Goeree-Overflakkee krijgt het eerste hybride energiepark van Europa van energieleverancier Vattenfall. Het bedrijf laat het bouwen bij het Haringvliet tussen Middelharnis en Stad aan ’t Haringvliet, zo is vandaag bekendgemaakt.

Het park komt te bestaan uit zes windmolens, 124.000 zonnepanelen en batterijen. De ongeveer 150 meter hoge windturbines met een vermogen van rond de 22 MW kunnen ongeveer 27.000 huishoudens van groene stroom voorzien. Het zonnepark levert zo’n 12.000 huishoudens elektriciteit. 

De batterijen, die in zeecontainers komen, zijn bedoeld om het netwerk in balans te houden, legt directeur  Zon en batterijen Margit Deimel van Vattenfall uit. ,,Als het hard waait of als de zon veel schijnt, slaan we de energie op. Wanneer er te weinig wind of zon is, leveren we groene stroom uit onze batterijen.’’

Jaar

Voor het zonnepark gebouwd kan worden moeten eerst de windmolens er staan. De voorbereidingen hiervoor zijn inmiddels begonnen. De verwachting is dat het hybride energiepark in september volgend jaar in gebruik kan worden genomen.

Vattenfall steekt alleen al in de zonnepanelen en batterijen zo’n 35 miljoen euro. Voor de windmolens was al eerder de knip getrokken.

Elke ochtend op de hoogte van het laatste nieuws uit Voorne-Putten? Schrijf je hier in voor onze gratis nieuwsbrief.