Volledig scherm
Foto ter illustratie. © ANP

Grote hoeveelheid zwaar vuurwerk in huis: 'Buurt is aan ramp ontsnapt'

Bewoners van de Willem Klooslaan in Spijkenisse schrokken zich 16 december 2018 een ongeluk toen de politie in een woning een flinke hoeveelheid illegaal explosief materiaal en vier stuks Cobravuurwerk vond.

Meerdere mensen moesten worden geëvacueerd. Tegen de eigenaar van het knalspul is gisteren een jaar cel geëist, waarvan de helft voorwaardelijk. De buurt is aan een ramp ontsnapt'', zei de aanklaagster.

De politie kwam de verdachte op het spoor nadat de douane 3,5 kilo kaliumperchloraat , een grondstof voor zwaar vuurwerk, uit China onderschepte. De besteller bleek de Spijkenisser. Omdat de man door eerdere klachten over overlast door vuurwerk bij de politie bekend was, vielen agenten zijn huis binnen. De Explosieven Opruiming Dienst (EOD) van Defensie had vier ontploffingen nodig om het spul onschadelijk te maken.

In de schuur lagen in potten allerlei andere chemische stoffen, alles bij elkaar voor 12,5 kilo. Ook lagen er handleidingen voor zwaar vuurwerk en apparaten waarmee de stoffen konden worden gemengd.

Flitspoeder

Er werden direct monsters naar het lab gestuurd, dat concludeerde dat het onder andere om flitspoeder ging, een zwaar buskruit dat uit menging ontstaat.

De Spijkenisser stelde het veel onschuldiger voor. ,,Ik wilde er alleen siervuurwerk mee maken." Hij zei wel te hebben geweten dat het niet mocht wat hij deed, maar de gevolgen te hebben onderschat. ,,Ik was naïef.'' Telkens benadrukte hij dat hij rekening had gehouden met de veiligheid. ,,Ik ben echt niet zo'n malloot die dingen wil opblazen. Zo gevaarlijk was het niet.''

Quote

Ik ben echt niet zo’n malloot die dingen wil opblazen

Zijn raadsman betwistte de conclusie van het laboratorium dat het om flitspoeder zou gaan. Volgens de advocaat was er geen deugdelijk onderzoek gedaan, zoals TNO dat voorschrijft. Ook zou er geen sprake zijn geweest van echt gevaar. ,,De stoffen lagen gescheiden van elkaar in de schuur." Hij bepleitte vrijspraak of anders een geheel voorwaardelijke straf. ,,De eis van het OM lijkt wel een vertoning voor de media.''

De Spijkenisser stond ook terecht voor de hennepkwekerij die in de woning was gevonden, evenals 21 xtc- pillen en een balletjespistool.

Uitspraak over twee weken.