Volledig scherm
Een bezoek aan de salon van Hilde Kloosterman moet aanvoelen als een 'gewoon kappersbezoek'. © john de pater

Haarwerkstudio krikt zelfbeeld op

Van de ene op de andere dag viel het haar van Hilde Kloosterman (45) met plukken uit. Door de haaraandoening alopecia was ze binnen zes weken kaal. Bij gebrek aan mooie haarstukken is ze zelf een bedrijf gestart om andere vrouwen te helpen. Sinds deze maand hoort daar ook een haarwerksalon in het Brielse centrum bij.

,,Het verschil tussen hoe vrouwen de salon binnenkomen weer verlaten is enorm." Ondanks de toenemende populariteit van haartoevoegingen zoals hairextensions is het dragen van een haarstuk toch een taboe, merkt Kloosterman op. ,,Mannen vinden kaal worden al moeilijk, maar voor vrouwen gaat het echt ten koste van het zelfbeeld." Ze spreekt uit ervaring. ,,Zonder ga ik de deur niet uit, maar mét kan ik de hele wereld aan."

Zelfvertrouwen 

Volgens Kloosterman draagt niet alleen het haarstuk, maar ook de oude vestingstad bij aan het zelfvertrouwen van de vrouwen. ,,Mensen zijn de eerste keer vaak gespannen. Als klanten hun auto parkeren op de Turfkade en de charmante binnenstad inlopen zijn ze al iets van die spanning kwijt." Een bezoek aan de haarwerksalon moet aanvoelen als een 'gewoon kappersbezoek', legt de Brielse uit. ,,Daarna kunnen ze shoppen of nog even lunchen. Ze hebben daardoor een fijne associatie met het bezoek."

,,Mijn klanten hebben serieuze klachten, zoals haaruitval of kale plekken. Privacy is voor hen belangrijk." Even binnenlopen kan dus niet. ,,We werken op afspraak, zodat vrouwen zich op hun gemak voelen." Ondanks de grote etalage is het daarom ook lastig om naar binnen te kijken. Kloosterman noemt haar salon bewust geen pruikenwinkel. ,,Pruiken draag je met feestjes en carnaval. Dit zijn kwaliteitshaarstukken."

Internet

,,Als kapster kaal worden is een ongelukkige combinatie. Naast hoofdhaar was ik ook mijn wenkbrauwen en wimpers kwijt." Met vallen en opstaan heeft ze haar weg 'in de haarwerken' gevonden. ,,Je ziet op internet hele mooie plaatjes, maar in de praktijk werkt dat vaak niet zo." De Brielse kreeg voor haar eigen haarstukken veel complimenten. Na enkele aanvragen voor het aanmeten van haarstukken besloot ze het over een andere boeg te gooien en startte ze vijf jaar geleden haar eigen haarwerkstudio in Rotterdam.

,,Ik kwam al vrij snel bij het Ikazia Ziekenhuis uit, daar zit ik nog steeds een paar dagen in de week." Toch was Kloosterman op zoek naar een tweede locatie. Wie permanent een haarstuk draagt, komt vaak langs voor onderhoud of vervanging. ,,Die mensen willen niet elke keer naar een ziekenhuis voor een kappersbezoek." Waar de klanten in het ziekenhuis vaak om medische redenen tijdelijk komen, is de doelgroep in Brielle erg divers. ,,Van tienermeisjes tot oudere vrouwen, haarproblemen komen op elke leeftijd voor."