Volledig scherm
© ANP

Handhavers in de gemeente Nissewaard krijgen ook handboeien

Gemeentelijke handhavers in Nissewaard krijgen medio volgend jaar ook handboeien. Dat heeft burgemeester Foort van Oosten de gemeenteraad laten weten. In Westvoorne hebben bijzondere opsporingsambtenaren (boa's) ze al een aantal jaren.

De Nissewaardse boa's zijn nu op een verplichte training, zodat ze straks weten hoe ze met handboeien moeten omgaan.

Van Oosten zei er nadrukkelijk bij dat de politie en het Openbaar Ministerie (OM) nog wel moeten instemmen met de uitbreiding van hun uitrusting. Gevraagd naar zijn reactie zei de burgemeester 'er positief in te staan' en te verwachten dat het licht op groen wordt gezet.

ONS-raadslid Martin Polder was verbaasd dat een jaar geleden de handboeien door het college nog niet nodig werden geacht en nu opeens wel. Volgens Van Oosten is er sprake van toenemend geweld en daar moeten de boa's beter tegen worden beschermd.

Illustratie 

De PVV en LOB kwamen in de raadsvergadering met het voorstel boa's ook handboeien te geven, maar hoorden vervolgens van de burgemeester dat hij daar al mee bezig is. ,,Ik blijf goed in de gaten houden dat het ook gebeurt'', zei PVV-raadslid Gloria Frances-Molenaar, zelf ook boa. Ze had handboeien meegenomen, ter illustratie van haar voorstel.

Van Oosten verwacht dat de boa's de handboeien nauwelijks hoeven te gebruiken.