Volledig scherm
Op de Landtong werd enkele weken geleden massaal geprotesteerd tegen de bebouwing © john de pater

Havenbedrijf ziet af van bouw distributiecentrum Landtong

Het Havenbedrijf Rotterdam ziet af van het laten bouwen van een groot distributiecentrum op de Landtong in Rozenburg. De dorpelingen zijn heel blij. ,,Maar de wedstrijd is nog niet gewonnen’’, waarschuwt voorzitter Rob Oosterlee van de gebiedscommissie.

Een luid gejuich steeg vanavond op in de vergaderzaal van Rozenburg. Daar las Oosterlee uit een communiqué van het Havenbedrijf voor dat wordt afgezien van het door de inwoners verfoeide distributiecentrum op de Landtong.

Inwoners van het door industrie omringde dorp trokken de afgelopen tijd met protestacties fanatiek ten strijde tegen de aantasting van hun natuurgebied. En daarnaar is geluisterd, zo blijkt uit de uitleg van het Havenbedrijf. Eén van de overwegingen om geen contract aan te gaan met een geïnteresseerde partij is ‘de zorgen die leven bij de inwoners van Rozenburg’.

Ambitie

Oosterlee waarschuwde de gebiedscommissie en toeschouwers op de tribune dat ‘de wedstrijd nog niet is gewonnen’. Want in hetzelfde communiqué meldt het Havenbedrijf ‘naar de toekomst toe nog steeds de ambitie te hebben het beschikbare terrein in de geest van het Masterplan te ontwikkelen’.

Zodra de eerste ideeën bekend zijn, zal daarover gesproken worden met de gebiedscommissie. ,,’Na de zomervakantie gaat wethouder Barbara Kathmann (PvdA, red.) in gesprek over het vervolg. Voor nu zullen er, ondanks dat er een kapvergunning is afgegeven geen werkzaamheden plaatsvinden om de g rond bouwrijp te maken’’’, zo las Oosterlee voor. ,,Distributieloodsen komen er dus niet, maar de mogelijkheden tot ontwikkelen blijven’’, aldus de voorzitter.

Kapvergunning 

De reactie van het Havenbedrijf volgt op de fouten die Rozenburg ontdekte. Zo was een kapvergunning afgegeven voor niet de Landtong maar een gebied waar voetbalvelden in Rozenburg liggen. Daarnaast was de vergunningaanvraag nooit gepubliceerd, waardoor geen enkele inwoner bezwaar kon maken.

Een meerderheid in de Rotterdamse gemeenteraad vroeg onlangs wethouder Kathmann, na het horen van de weerstand in het industriedorp, alles op alles te zetten om bebouwing van de Landtong te voorkomen.

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws in Rotterdam en omgeving? Schrijf je hier in voor onze gratis nieuwsbrief.