Volledig scherm
Het schilderij uit 1896 van Chr. van Dommelshuizen in het gemeentehuis van Hellevoetsluis. © Gemeente Hellevoetsluis

Hellevoet tikt historisch schilderij van Dommelshuizen op de kop

De gemeente Hellevoetsluis heeft een historisch schilderij van de bekende 19e eeuwse kunstenaar Christiaan Van Dommelshuizen weten te bemachtigen. Op het schilderij zijn naast diverse schepen voor de haven ook de vuurtoren en het oliehuisje afgebeeld. Het kunstwerk wordt morgen gepresenteerd in het Prinsenhuis.

Het schilderij, met een behoorlijke afmeting van 120 x 70 centimeter, stamt uit 1869. In dat jaar kreeg Hellevoetsluis waterleiding en bloeide de marinestad als nooit tevoren. Het kunstwerk van Dommelshuizen, die als een van de betere Nederlandse kunstenaars van de negentiende eeuw wordt beschouwd, was hiervoor in het bezit van een particulier die het te koop aanbood tijdens een veiling bij Kunsthandel Colours Kunst & Koffee in Rotterdam.

Trouwzaal

Morgen wordt het overgedragen aan de gemeente. Volgens een woordvoerder is het vanaf dat moment nog niet meteen openbaar te zien. Eerst zal wethouder Margriet den Brok het schilderij op 1 november aan de gemeenteraad presenteren. Dan zal zij ook ingaan op de herkomst en achtergrond van het schilderij in zal worden gegaan. Na de presentatie in de raad krijgt het schilderij een plek in de trouwzaal van het Prinsenhuis. 

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Voorne-Putten? Schrijf je hier gratis in!