Volledig scherm
Foto ter illustratie. © Beeld Werkt

Hellevoetse scholieren krijgen les over drugs en alcohol

Middelbare scholen in Hellevoetsluis beginnen volgend schoolseizoen met een verslavingspreventieprogramma om drugs- en alcoholgebruik tegen te gaan.

Het lesprogramma, dat aangeboden wordt op het Jacob van Liesveldt en het Helinium, behandelt thema's rondom alcohol, roken en drugs. Het richt zich niet alleen op leerlingen, maar ook ouders en schoolmedewerkers in het voortgezet onderwijs.

Dezelfde kansen

Quote

We willen dat alle kinderen en jongeren zoveel mogelijk dezelfde kansen krijgen

Wethouder Hans van der Velde

De gemeente Hellevoetsluis gaat het programma 'De Gezonde School en Genotmiddelen' (DGSG) financieren. ,,We willen graag dat alle kinderen en jongeren in Hellevoetsluis zoveel mogelijk dezelfde kansen krijgen'', legt verantwoordelijk wethouder Hans van der Velde uit.

,,We weten dat jongeren die genotmiddelen gebruiken vaker wegblijven van school en minder gemotiveerd zijn. Daarom is het zó belangrijk dat we met elkaar ons best doen om jongeren weerbaar te maken.‘’

Scholen, sportclubs, organisaties en ondernemers in Hellevoetsluis zetten zich volgens hem op meerdere manieren actief in om een gezonde leefstijl onder jongeren te stimuleren. Zo wordt leerlingen op middelbare scholen gestimuleerd om meer te bewegen en worden er gezonde producten aangeboden in de kantine.

Tips

In het verslavingspreventieprogramma, dat de komende twee jaar op de twee scholen wordt aangeboden, staan vier activiteiten centraal. De leerlingen krijgen voorlichtingslessen over genotmiddelen. Daarnaast krijgen de ouders informatie en tips over hoe ze met drugs en alcohol in de opvoeding moeten omgaan.

Ook stelt de school regels op voor genotsmiddelen. En leerlingen met problematisch gebruik worden door de school begeleid.