De jachthaven in Hellevoetsluis wordt kleiner gemaakt.
Volledig scherm
De jachthaven in Hellevoetsluis wordt kleiner gemaakt. © Shutterstock

Hellevoetsluis doekt jachthaven deels op

Een deel van de gemeentelijke jachthaven van Hellevoetsluis wordt opgedoekt. Kleine ligplaatsen verdwijnen of worden verkocht.

Na het conflict met de commerciële jachthaven Marina Hellevoetsluis besluit de gemeente nu een deel van de gemeentelijke jachthaven op te heffen. In de vestinghaven verdwijnen 37 kleinere ligplaatsen. Er blijft wel ruimte voor grotere schepen zoals charterschepen en marineschepen. Door het weghalen van de kleinere plaatsen wordt ook de doorvaart naar het droogdok verbeterd.

Zeventien ligplaatsen achter de sluis in de Kanaalhaven worden verhuurd, overgedaan aan een watersportvereniging of opgeheven. Van de 24 plaatsen in de Veerhaven wordt onderzocht of ze kunnen worden verkocht.

Conflict

De actie is het gevolg van het conflict tussen Marina Hellevoetsluis en de gemeente. Na een klacht van de commerciële jachthaven onderzocht financiële waakhond ACM de tarieven van de gemeentelijke jachthaven. Die bleken te laag: de gemeente rekende bijvoorbeeld kosten voor onderhoud niet door in de liggelden. Daarom was het voor commerciële jachthavens niet mogelijk om te concurreren.

Volgens de jachthaven Marina Hellevoetsluis heeft die valse concurrentie zo'n vier ton aan schade opgeleverd. De gemeente Hellevoetsluis is het met die conclusie niet eens. Wethouder Aart-Jan Spoon zei eerder al er niet aan te denken het bedrag te betalen. De claim van de jachthaven zou volgens hem slecht zijn onderbouwd. ,,En we hebben het wel over gemeenschapsgeld."

De jachthaven kondigde vervolgens aan de schadevergoeding bij de rechter te willen afdwingen. Volgens de gemeente is Marina Hellevoetsluis uitgenodigd om te praten over de toekomst van de haven en de rolverdeling tussen de gemeente en de Marina. Daar zou geen gehoor aan zijn gegeven.