Volledig scherm
© Gemeente Hellevoetsluis

Hellevoetsluis: Havens misschien privatiseren

Hellevoetsluis overweegt haar havens af te stoten. De gemeente heeft een onafhankelijk bureau opdracht gegeven om te onderzoeken welke vorm van exploitatie het beste is. Nu worden de havens beheerd door de gemeente zelf. Dit zorgt al jaren voor grote onvrede bij eigenaren van commerciële jachthavens.

Hellevoetsluis krijgt al jaren kritiek op de wijze waarop zij haar jachthavens runt. Exploitanten van commerciële jachthavens in de vestingstad vinden dat de gemeente zich onder andere schuldig maakt aan oneerlijke concurrentie, door zeer lage ligplaatstarieven te hanteren. Het nieuwe college lijkt nu af te willen van het beheer van de havens en haar conflict met de lokale ondernemers. ,,De gemeente wil graag haar rol in de havens tegen het licht houden'', laat het college weten.

Het onderzoek, in handen van adviesbureau Blue Progress, moet uitwijzen of een andere exploitatievorm beter is voor de toekomst van de gemeentelijke havens. ,,Privatisering zou daar een uitkomst van kunnen zijn. Het adviesbureau moet de voor- en nadelen van de verschillende vormen van exploitatie in beeld brengen, met de daarbij behorende personele, financiële en organisatorische consequenties'', aldus het college.

Hellevoetsluis heeft nu meerdere havens in bezit. Zo is de passantenhaven in de historische vesting bijvoorbeeld ook in handen van de gemeente. Op diverse plekken worden vaste ligplaatsen aan watersporters en recreanten verhuurd. De Autoriteit Consument en Markt (ACM) tikte Hellevoetsluis enkele jaren geleden op de vingers vanwege de (veel te lage) ligplaatstarideven. De gemeente was het daar niet mee eens en ging in beroep. Die gerechtelijke procedure loopt nog steeds.

Exploitant Alex de Boom van Marina Hellevoetsluis is blij met het besluit van het gemeentebestuur. Hij weet nu al dat dadelijk 'onontkomelijk vast zal komen te staan' dat de exploitatie van de gemeentelijke havens niet goed gebeurt en dat dit de gemeente jaarlijks veel geld kost. ,,Privatisering is dus zeker aan de orde.''

Als het aan de ondernemer ligt, wordt het gemeentelijk deel van de haven in de Vesting ook toegevoegd aan Marina Hellevoetsluis. ,,Het is de meest intelligente oplossing om met gesloten beurzen een aantal problemen op te lossen.''

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Voorne-Putten? Schrijf je hier gratis in!