Volledig scherm
Onthulling van de levensgrote steur op het strandje bij de vuurtoren in Hellevoetsluis. © john de pater

Hellevoetsluis hoopt op terugkeer 'gigantische onderwaterbewoners'

De Europese steur (Acipenser sturio) was ooit de grootste vis die in de Nederlandse wateren zwom. De vis, die meer dan 3 meter lang kon worden en 300 kilo woog, stierf echter bijna overal uit vanwege vervuiling en de aanleg van dammen. Nu de Haringvlietsluizen geregeld opengaan, hopen ze in Hellevoetsluis dat deze megavis terugkeert.

Sinds begin dit jaar kunnen trekvissen in de Noordzee, zoals de steur, weer vrijuit het zoete Haringvliet bij Hellevoetsluis inzwemmen, om in de zoete rivieren te kunnen paaien. Om de vismigratie te bevorderen, zet Rijkswaterstaat geregeld de Haringvlietsluizen op een kier.

Als eerbetoon aan deze 'oer-Hollandse vis' is vandaag een levensgroot beeld van een steur onthuld bij het strand van Hellevoetsluis. Het natuurstenen beeld van 14 ton ligt naast de bekende monumentale vuurtoren van Hellevoetsluis, met een informatiebord en een bankje. Voorbijgangers kunnen volgens de initiatiefnemers turend over het open Haringvliet wegdromen bij de gedachte dat dit water weer wordt bewoond door deze 'onzichtbare gigantische onderwaterbewoners'.

Volledig scherm
Beluga Steur © Thinkstock

De steur stierf vorige eeuw uit in Nederland. In de jaren ‘50 werd de laatste steur gevangen en gedood. Om de vis weer terug te laten keren in Nederlandse wateren werden in 2012 bijna 50 steuren losgelaten in de Nieuwe Maas bij Rotterdam en in de Waal bij Nijmegen. Deze zwommen naar zee. De hoop is dat ze op een gegeven moment weer deze kant op zwemmen.  

Ondanks hun enorme grootte vormen steuren geen echte bedreiging voor de mens. Recreanten in het Haringvliet hoeven zich dus geen zorgen te maken. Helemaal ongevaarlijk is de vis echter niet. Zo kwam in 2015 een meisje in de VS om het leven toen een steur in haar boot sprong.

Elke ochtend op de hoogte van het laatste nieuws uit Voorne-Putten? Schrijf je hier in voor onze gratis nieuwsbrief.