Volledig scherm
Duncan won het Eurovisie Songfestival © ANP

Hellevoetsluis wil Duncan huldigen, Rotterdam aast op songfestival

De gemeente Hellevoetsluis wil songfestivalwinnaar Duncan de Moor huldigen. Burgemeester Milène Junius noemt hem een grote inspiratie voor jongeren.

Morgen stelt de gemeente een eigen Team Duncan samen, zegt Junius. ,,Dan gaan we kijken in welke vorm een huldiging mogelijk is. Komende week hopen we duidelijkheid te kunnen geven.”

De 25-jarige Duncan de Moor, die in Hellevoetsluis opgroeide, zorgde gisteravond voor een historische prestatie. Voor het eerst in 44 jaar heeft het Eurovisie Songfestival een Nederlandse winnaar. Honderden Hellevoeters keken gisteravond samen naar het muziekfestival. Zij zagen hoe hun dorpsgenoot zijn nummer Arcade zong en gingen los na het horen van de uitslag.

Junius keek thuis op de bank. ,,Daar konden we vrijelijk commentaar geven.” Na de winst ontving ze berichtjes van collega's en begon ze na te denken. ,,Ik besef dat dit wel wat betekent voor Hellevoetsluis. Het is mooie promotie voor onze stad.”

Ze noemt De Moor een ‘inspiratie voor veel jongeren’, omdat hij jong een dierbare verloor en toch overeind bleef. ,,Ik vind dat heel mooi.”

Eurovisie moet Rotterdams feestje worden

De volgende editie van het Eurovisie Songfestival wordt in Nederland gehouden. Het Rotterdamse stadsbestuur laat op Twitter weten dat geïnteresseerd te zijn in de organisatie van het festijn. ,,We hebben veel ervaring in het opzetten van grote internationale evenementen.’’ Ook de Rotterdamse VVD wil van het Eurovisie Songfestival een Rotterdams feestje maken. De raadsleden willen dat de lobby morgenochtend wordt opgestart. Verder willen ze weten welke stappen het college gaat nemen.

Ook als het aan de Provinciale Statenfracties van VVD, GroenLinks, CDA en PvdA ligt komt het festival naar Zuid-Holland. ,,Amsterdam zal ongetwijfeld met een grote mond vooraan staan, maar er zijn hele goede argumenten om het Songfestival in Zuid-Holland te houden’’, zegt VVD-Statenlid Rense Weide. ,,We proberen met z’n allen toeristen juist te verleiden om meer van Nederland te zien dan alleen Amsterdam. ,,En we hebben er de locaties voor. Ahoy Rotterdam is bijvoorbeeld bij uitstek geschikt voor een evenement als dit.’’

Ahoy Rotterdam heeft al een gaatje in de agenda voor het festival vrijgemaakt.  ,,Met wat kunst-  en vliegwerk en schuiven zou dat moeten lukken’’, aldus Jolanda Jansen. ,,Ahoy heeft ontzettend veel ervaring met het organiseren van grote evenementen. Alles kan plaatsvinden onder één dak.’’

Speciaal voor Duncan kleurt de Erasmusbrug vanavond rood-wit-blauw. 

Poll

Het Songfestival moet plaatsvinden in...

  • Amsterdam (20%)
  • Den Haag (6%)
  • Leeuwarden (6%)
  • Maastricht (20%)
  • Utrecht (7%)
  • Rotterdam (35%)
  • Zwolle (6%)
25886 stemmen

Elke ochtend op de hoogte van het laatste nieuws uit Voorne-Putten. Schrijf je hier in voor onze gratis nieuwsbrief.