In de loods achter de boerderij werd in december 2017 na een uitslaande brand een hennepkwekerij ontdekt.
Volledig scherm
In de loods achter de boerderij werd in december 2017 na een uitslaande brand een hennepkwekerij ontdekt. © Teun Kweekel

‘Hennepboer’ moet 6,7 ton terugbetalen (maar er was 3,5 miljoen geëist)

De Zuidlandse boer Bas B. (56) moet de staat 6,7 ton terugbetalen aan inkomsten uit zijn hennepkwekerij. Dat heeft de rechtbank vanmiddag bepaald. Het Openbaar Ministerie berekende twee weken geleden dat hij met z’n hennepteelt 3,5 miljoen euro had verdiend.

Maar zo veel vordert de rechtbank niet terug, omdat de periode waarin hij teelde korter is dan de aanklager vaststelde. Die kwam uit op zeven jaar, maar volgens de rechtbank gaat het, op basis van de gigantisch gestegen stroomnota’s, om 3,5 jaar. Bovendien was zijn opbrengst volgens de rechters lager dan de officier van justitie berekende.

De boer kreeg bovendien een celstraf van een half jaar opgelegd. Daar gaan de dagen dat hij in voorarrest zat van af.

B. zei tijdens de rechtszaak dat hij niet wist dat er in een romneyloods achter zijn boerderij hennep werd geteeld. Hij zou er in december 2016 voor het laatst binnen zijn geweest. Eind 2017 werd de kwekerij na een brand in de loods ontdekt.

Waakhonden

Volgens de rechtbank is het onaannemelijk dat de boer van niets wist. Om de plantage op te bouwen, te onderhouden (zoals water geven en henneptoppen knippen) moet er bijna elke dag wel activiteit zijn geweest in de loods. Omdat het terrein van B. is omheind en hij waakhonden had, zou er een moment zijn geweest dat hij de door hem genoemde ‘onbekenden’ aan het werk zou hebben gezien. Bovendien noemde de rechter het vreemd dat de boer niet reageerde bij de energieleverancier dat zijn stroomrekening zo fors was gestegen. Wat ook in zijn nadeel sprak was dat in de woning een installatie illegaal was aangepast om meer stroom te kunnen gebruiken.

De boer vertelde tijdens een eerdere rechtszaak dat hij financieel in zwaar weer verkeerde en al stukken grond en zijn melkquotum had verkocht. Een hoge boete zou hem failliet doen gaan, zei hij tijdens de jongste rechtszaak.