Volledig scherm
Leo Bil wijst het strookje groen aan dat hij er zo graag bij trekt. ,,Al onze verzoeken zijn met verschillende excuses afgewezen." © Peter de Jong Fotografie

Het lukt Leo Bil en Aaltje Frank niet groenstrookje Sommelsdijk te kopen

Landjepik? Leo Bil en Aaltje Frank willen al tien jaar juist netjes betalen om vijf vierkante meter gemeentegrond bij hun tuin in Sommelsdijk te mogen trekken. De gemeente Goeree-Overflakkee weigert echter mee te werken.

Leo Bil kan er bijna niet over uit als hij een rondje door de Vogelwijk in zijn dorp Sommelsdijk maakt. Het onkruid woekert rijkelijk in de groene buurt. ,,Kijk, daar ligt al jaren illegaal een paadje", wijst hij.

Op veel plekken hebben bewoners volgens hem hun tuin met gemeentegrond groter gemaakt zónder het te kopen. Zelf zouden hij en zijn partner Aaltje zo graag een stukje erbij kopen én netjes onderhouden. ,,Het is zo bloody frustrerend. Je kunt beter jatten", baalt Bil. ,,Illegaliteit wordt hier beloond."

Quote

Het wordt ons niet gegund. Maar wij hebben de langste adem

Leo Bil

Het stel deed bijna tien jaar geleden een eerste poging hun tuin met gemeentegrond achter hun schuur te verlengen. Dat werd door de toenmalige gemeente Middelharnis geweigerd. Het samengaan van de gemeenten op Goeree-Overflakkee bood nieuwe kansen - dachten ze. In de nota gemeentegrond uit 2015 staat dat de gemeente in principe grond verkoopt, maar niet in alle gevallen. Bil: ,,Al onze verzoeken zijn met verschillende excuses afgewezen."

Hij toont de stapels papier met correspondentie over de vijf vierkante meter. Hij wil daar een houtopslag en eigen achteruitgang naar het pad dat er pal achterligt. Nu heeft hij nog recht van overpad voor het pad achter de buren.

Gunt hij na al die jaren de koop de gemeente nog? Landjekoop in plaats van landjepik is voor hem ondertussen een principekwestie geworden. ,,Het wordt ons niet gegund. Maar wij hebben de langste adem."

Openbaar

Voor de gemeente Goeree-Overflakkee heeft het behoud van het openbaar groen altijd centraal gestaan om niet te verkopen. ,,Het bewuste stukje grond vormt onderdeel van de totale hoofdstructuur van de woonwijk", laat een gemeentewoordvoerder weten.

Voor Leo Bil en Aaltje Frank komt er mogelijk een nieuwe kans. Het Groenkwaliteitsplan loopt tot 2019 en zal daarna opnieuw moeten worden vastgesteld. De gemeentewoordvoerder: ,,Of er dan een wijziging komt is nog niet aan te geven."

Goeree-Overflakkee is bovendien bezig met de aanpak van het illegaal gebruik van gemeentegrond. Een extern bureau heeft onlangs een inventarisatie uitgevoerd. Daaruit blijkt dat er zo'n 900 gevallen van landjepik op Goeree-Overflakkee zijn. Momenteel wordt een plan van aanpak opgesteld. ,,Deze illegale situaties willen we in principe opheffen door verkoop of verhuur van de grond."

Ook kan het stuk worden teruggeven aan de gemeente.

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Voorne-Putten? Schrijf je hier gratis in!