Volledig scherm
Arie van de Ban (links) en Dick Mol met een duizenden jaren oud bot van de reuzengrondluiaard. Mol: ,,Dit is uniek in Nederland." © John de Pater

Historyland scoort met reuzenluiaard 'Ice Age' Sid

De reuzengrondluiaard is al 13.000 jaar uitgestorven. Vanaf deze week is 'Sid' voor iedereen te bewonderen in Historyland in Hellevoetsluis.

Volledig scherm
Sid uit Ice Age © Marco De Swart Fotografie

Trots houdt museumeigenaar Arie van de Ban het grote dijbeen van de reuzengrondluiaard vast. Zo'n 30.000 jaar geleden liep dit beest in Noord-Amerika rond. Met zijn grote klauwen en lange nagels en enorme tong verlekkerde dit beest zich aan het groen van bomen en struiken

De jeugd kent hem beter als het personage Sid uit de tekenfilmreeks Ice Age. ,,Kinderen die iets over deze periode willen weten moeten naar Historyland, want dit is uniek in Nederland'', aldus paleontoloog Dick Mol.

Anno 2019 liggen er in een vitrine van het museum verder een schedel, ellepijp en hielbeen van de reuzengrondluiaard. Allemaal zijn ze afkomstig van één dier uit de Amerikaanse staat Iowa. Dat is bijzonder, want de mammoeten in Historyland zijn samengesteld uit restanten van verschillende dieren die in de Noordzee zijn gevonden. Daarbij zijn deze vier skeletdelen van topkwaliteit. ,,De kleilaag waarin ze lagen heeft ervoor gezorgd dat dit zo goed is bewaard'', verklaart Mol.

Tekeningen

Hij is adviseur van Historyland en via zijn internationale contacten belandden de delen in Hellevoetsluis. De Rotterdamse paleo-kunstenaar Remie Bakker maakte voor de vitrine een schaalmodel en tekeningen van hoe het beest er ooit moet hebben uitgezien.

Ook Bakker is erg onder de indruk van de kwaliteit van de skeletdelen. Details van duizenden jaren terug zijn nog zichtbaar. ,,Je ziet zelfs nog hoe de spieren hebben gezeten.'' Reuzengrondluiaarden zijn zo'n 10 miljoen jaar geleden ontstaan op het Zuid-Amerikaanse continent. Ongeveer 5 miljoen jaar geleden breidden zij via Midden-Amerika hun leefgebied uit naar Noord-Amerika. Daar leefde deze ijstijdgigant met een lengte van wel drie meter samen met mammoeten, sabeltandtijgers en mensen.

Quote

Je ziet zelfs nog hoe de spieren hebben gezeten

Remie Bakker

Luiaard

Het soort dat in Hellevoetsluis ligt is de Jeffersons grondluiaard, vernoemd naar de derde Amerikaanse president Jefferson. Sid en zijn soortgenoten stierven 11.000 voor Christus uit door toedoen van de mens. De nu nog voorkomende luiaarden zijn klein en leven in bomen. Mol: ,,De reuzengrondluiaarden waren veel te zwaar om in bomen te klimmen en leefden op de grond."

De restanten sluiten aan bij de andere dieren in de permanente tentoonstelling 'Mammoet-steppe'. De mammoet wandelde alle continenten over. De wolharige neushoorn hield niet van reizen en bleef in het huidige Europa en Azië. De reuzengrondluiaard bleef op zijn beurt op het Amerikaanse continent.