Volledig scherm
De deelnemers en hun baas rennen in de Dog Fun Survival onder meer onder een in legerkleuren geprint zeil door. © john de pater

Honden en baasjes rennen, springen en gaan samen dwars door het water

Voorne-Putten is een evenement rijker: de Dog Fun Survival. Hond en baas klimmen, rennen en springen en gaan ook dwars door het water. De eerste editie van het evenement smaakt naar meer, juichen de deelnemers in koor.

75 honden renden, klommen, zwommen en sprongen er lustig op los. De DogFun Survival in recreatiegebied Bernisse bij Simonshaven is het begin van een nieuwe traditie.

Blaffen

Quote

Ik kan zo nog wel en rondje doen

Christa Trouw

Otis kan niet wachten om te beginnen. Onrustig zit de 3-jarige border collie klaar voor de start bij de Stompaardse Plas. Af en toe luid blaffend van ongeduld. Otis is helemaal vanuit het Belgische Kortrijk, aan de Franse grens, met baasje Lobke van den Hove naar Simonshaven gekomen. DogFun Survival is voor Lobke een combinatie van gezelligheid, ontspanning en actie. ,,Afstand doet er dan niet voor mij toe’’, geeft ze aan. ,,We kunnen hier de liefde voor onze dieren delen.’’

De deelnemers starten een voor een. Vlak voor Otis begint de 9-jarige chiwawa Milow, de kleinste hond van de dag, aan zijn run. Het hondje neemt, al moet hij er even op staan, zonder enige moeite de eerste hindernis van strobalen. Dan mag een paar minuten later ook Otis ervandoor. Lobke kan haar hond amper bijbenen, maar moet die volgens de regels aangelijnd houden. Otis springt ruim over de strobalen, rent verder en gaat met grote snelheid onder een zeil, de volgende hindernis, door.

Water

Via een picknickbank, waar ze overheen moeten, een scheepsboei, waar ze doorheen moeten, en een loopgraaf in het zand komen Lobke en Otis aan bij het water. Ze moeten daar in een kajak om een vlonder varen.

Chiwawa Milow, die water eigenlijk maar niks vindt, heeft zijn boottochtje er al opzitten. ,,Hij doet het super’’, zegt medebaasje Ulrike Hüsken vanaf een afstand trots. Als kleintje, en dan ook nog op de respectabele hondenleeftijd van 9 jaar, moet hij de nodige stapjes maken. ,,Milow heeft een goede conditie’’, weet Hüsken. De organisatie van deze challenge is in handen van Monique Stigter, van hondenschool Endless Dog Fun uit Heenvliet, en Arie en Riet Koster. ,,Het parcours bestaat uit 26 elementen’’, vertelt Stigter.

Quote

De honden en deelnemers moeten zo’n 4,5 kilometer afleggen

Monique Stigter

,,De honden en deelnemers moeten zo’n 4,5 kilometer afleggen.’’ Voor Christa Trouw uit Eindhoven en haar 9-jarige Mechelse herder Chita zit de run er na een uur alweer op. Ze heeft het deelnamecertificaat in de hand. Christa neemt overal in het land deel aan dit soort runs. Zwaar was dit parcours in haar ogen niet. ,,De omgeving is erg mooi’’, benadrukt ze. ,,Ik kan zo nog wel en rondje doen.’’