Horeca op de eilanden maakt er in tijden van corona het beste van
Horecagelegenheden op de eilanden schakelen massaal over op afhaal- en bezorgmaaltijden om zichzelf én hun thuiszittende klanten nog enigszins positief door de coronacrisis te loodsen. Er is sinds enkele dagen zelfs een steun-de-horeca-op-Voorne-Puttenwebsite in de lucht, waarop allerlei initiatieven worden gebundeld.
Dit is een zeer zwart scenario, waarvan we de pijn zullen voelen
Natuurlijk gaat de coronacrisis ook de plaatselijke horeca veel geld kosten. ,,Het is uiteraard een bizarre situatie, die niemand heeft zien aankomen’’, verwoordt eigenaar Jan van Marion van het gelijknamige hotel-restaurant, een bed & breakfast en restaurant Aan Zee in Oostvoorne. ,,Als ondernemer kun je veel proberen in te schatten, maar dit is niet zomaar een slechte zomer of winter. Dit is een zeer zwart scenario, waarvan we de pijn zullen voelen.’’
Maar om dan nu het hoofd te laten hangen? Nee, dat zit niet in de aard van de gemiddelde ondernemer. Op een speciaal in het leven geroepen website Steun horeca op Voorne-Putten zijn al enkele tientallen initiatieven van de horeca te zien. En dat aantal stijgt gestaag. Massaal zoeken ondernemers andere wegen om de pijn (financieel) nog iets te verzachten én de klant te blijven voorzien van lekkernijen en vermaak. Want uiteindelijk gaat het erom, om met elkaar de crisis het hoofd te bieden. ,,En is het omzetverlies natuurlijk het minst belangrijk’’, klinkt het bij de horecagelegenheden waar de klant normaliter in en uitloopt, maar waar het nu pijnlijk stil is. Of zoals horecaondernemer Lex Traa van strandclub Zee bij Ouddorp aangeeft: ‘Het is wat het is en verder gaat ons medeleven uit naar mensen die met de ziekte geconfronteerd worden’.
Tapasmenu's
Het gaat er uiteindelijk om dat men gezond blijft
Intussen zit de sector niet stil. ,,Onze afhaal bij Pappagallo is gewoon open. Mensen kunnen wachten in het lege restaurant. En we stellen sinds afgelopen weekend tijdens de crisisperiode op vrijdag en zaterdag bij De Olijf tapasmenu’s samen. Die kunnen mensen komen afhalen’’, verwoordt ondernemer Jeroen Diks van Ristorante Pappagallo en de restaurants Olijf en Stoer in Spijkenisse. Ook hij blijft nuchter onder de omstandigheden en dealt met de situatie. ,,Hoewel ik de machteloosheid wel erg vervelend vind.’’ Hij is blij dat hij een deel van zijn klanten kan blijven bedienden. ,,Wat betreft de tapas gaat het om een vastgesteld driegangenmenu, waarbij men zich kan laten verrassen door de chefs.’’
Kledingwinkel La Boustique bij paviljoen Zee in Ouddorp vindt klanten nog via de online verkoop en het paviljoen houdt de gasten op social media op de hoogte van het reilen en zeilen in het restaurant en op het strand. Intussen worden er allerlei klusjes gedaan en wordt onder andere het terras spic en span gemaakt. Het pannenkoekenhuis bij de Landwinkel van Robin Klok langs de Groene Kruisweg bij Brielle zit dicht. ,,Onze mensen van het pannenkoekenhuis zijn naar huis.’’ Ook restaurant Aan Zee in Oostvoorne is gesloten. ,,Maar er is nog wel leven in het hotel’’, meldt Jan van Marion die intussen ook een afhaal voor tapas en picknickmanden heeft. ,,Er zijn zo’n 30 tot 40 hotelkamers bezet, van de 134 kamers die we hebben. Dit zijn vooral mensen die op de Maasvlakte werken. Hun eten wordt op trolleys voor hun kamerdeur gezet. Dit om zo min mogelijk contact met elkaar te hoeven hebben. Het gaat er uiteindelijk om dat men gezond blijft. En voor de rest zien we het wel’’, verwoordt hij het algemene gevoel.
Landwinkel
En verder? Ziet Robin Klok het juist drukker worden in zijn Landwinkel. ,,Het voorjaar is daar natuurlijk sowieso de tijd voor, er komen allerlei voorjaarsproducten bij. Maar ik zie ook duidelijk een nog grotere behoefte aan natuurlijke, gezonde producten, als een soort reactie op de crisis.’’ En: staat bij strandpaviljoen Zee in Ouddorp het terras intussen uitgesteld. Een klus die niet zomaar in een uurtje is geklaard en waaraan de afgelopen dagen hard is gewerkt. ,,Want op een dag’’, zo houdt Lex Traa zich vast aan betere tijden die er hoe dan ook weer aan zullen komen, ,,zit het terras weer vol. Dan zijn wij er klaar voor.’’
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Natasja (25) nieuwe stadsdichter Nissewaard: ‘Belangrijk dat mensen bij een gedicht gaan nadenken’
Natasja Bodde uit Spijkenisse is de nieuwe stadsdichter van Nissewaard. Ze draagt het komend jaar gedichten voor tijdens bijeenkomsten. -
eigen tuin eerst
Zevenblad in de tuin? Bestrijden is een lastige klus
Zevenblad. Als dat in je tuin groeit ben je niet blij. Het woekert als een gek. Zo kom je er vanaf volgens tuingoeroe Romke van de Kaa. -
PREMIUM
Regio smacht naar gelijkvloers: ‘Komende tien jaar 2700 woningen nodig'
Op Voorne-Putten zijn de komende tien jaar zo'n 2700 woningen zonder trap nodig voor 65-plussers die lichte zorg nodig hebben. ,,Alles gelijkvloers is voor hen ideaal.'' -
Lancering roman ‘Ontbranden’ van auteur Walter Dornstedt in de Boekenberg
Ontbranden, de roman van auteur Walter Dornstedt, krijgt donderdag 26 januari zijn officiële presentatie in de Boekenberg in Spijkenisse. Het boek speelt zich grotendeels af in de stad. -
Camera's bij Oostvoornse milieustraat om diefstal van afval te voorkomen
De gemeente Westvoorne gaat de milieustraat in Oostvoorne extra beveiligen. Camera's en een alarminstallatie moeten inbrekers voortaan buiten de deur houden.
-
PREMIUM
Na felle kritiek op ‘lelijk’ gemeentewapen maken kinderen nu hun eigen zeemonster
Teken je eigen wapen. Het streekarchief heeft het nieuwe veelbesproken gemeentewapen van Voorne aan Zee aangegrepen om een lesprogramma voor basisscholen te maken. Het gekke fabeldier waarover zoveel is te doen, inspireert bijna 2000 kinderen tot hun eigen variant. De resultaten zijn verrassend. -
-
-
PREMIUMEnergierekening
Laura: ‘We willen tot ons pensioen hier wonen, dus maandlasten zo laag mogelijk krijgen’
Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Laura Baas (32) uit Siddeburen in Groningen. -
‘Bah, lust ik niet!’: deze strategie moedigt kieskeurig etertje aan tot proeven
Aan menig keukentafel is het iedere avond een strijd: ouders hebben hun uiterste best gedaan een gezonde maaltijd met groente te bereiden, maar kindlief weigert ook maar een hapje te proeven. Hoe zorg je dat je kind later meer lust dan patat en pannenkoeken? Onderzoekers van Maastricht University bestuderen het en kwamen onlangs tot een interessante ontdekking.