Uitzicht vanuit de Wolvenpolder in Spijkenisse op windmolens in de Hoeksche Waard.
Volledig scherm
Uitzicht vanuit de Wolvenpolder in Spijkenisse op windmolens in de Hoeksche Waard. © Peter de Jong Fotografie

Inspraak toekomst energie op Voorne-Putten gaat digitaal: welkom in de ‘swipocratie’

Wil je een zonnepark in een natuurgebied? Swipe naar links! Wil je geen windmolenparken in de buurt van je dorp? Swipe naar rechts! Voorne-Putten vraag inwoners via digitale media naar hun mening over duurzame energie.

Dit jaar maakt Voorne-Putten, net als alle andere regio's in het land een plan voor de energievoorziening van de toekomst. Het plan is zo goed als af, maar er is afgesproken dat inwoners de mogelijkheid krijgen om uitgebreid hun zegje te doen en dat is lastig door de coronacrisis. 

Dilemma’s

Dus werd de ‘Swipocratie’ bedacht, een app waarin bewoners op eenvoudige wijze kunnen laten weten wat ze vinden van windmolens en zonneparken en waarin ze kunnen laten weten waar ze die het liefste zien. Deelnemers wordt hun mening gevraagd en er worden dilemma's voorgelegd.

Moeten zonneparken worden aangelegd op daken van bedrijven? Of in de natuur? Wat is beter? Veel kleinere windmolens? Of een paar grote? Wie moet er profiteren van de opbrengsten van groene energie? De direct omwonenden? Of moet er worden geïnvesteerd in bijvoorbeeld buurthuizen of sportvoorzieningen?

Naast hun mening geven in de Swipe-app kunnen mensen meedoen aan digitale bewonersavonden. Twintig bewoners worden uitgebreid geïnterviewd.