Volledig scherm
De metro rijdt nu tot Spijkenisse. © john de pater

Inwoners hakken knoop door over metro in Brielle en Hellevoetsluis

De discussie over het doortrekken van de metroverbinding van Spijkenisse naar Brielle en Hellevoetsluis is in een cruciale fase beland. Nadat voorstanders onlangs ruim duizend handtekeningen aan de raad van Brielle overhandigden, mogen inwoners en ondernemers nu hun zegje doen tijdens een informatiebijeenkomst in Hellevoetsluis. 

Tijdens die bijeenkomst, die begin januari in restaurant Duinhoek op Citta Romana plaatsvindt, zullen deskundigen een presentatie houden over voor- en nadelen van een metroverbinding door heel het eiland. Nu stopt de Rotterdamse metro bij Spijkenisse. Initiatiefnemer Tim Sekac, die overal in Nederland pleit voor meer spoorlijnen, denkt dat het duurzamer is om de metro vanuit Rotterdam door te trekken. Nu moet iedereen op Voorne-Putten eerst met de bus of de auto naar Spijkenisse, om daar verder te reizen met de metro. Dat is slecht voor het milieu.

Quote

Veel tegenstan­ders vrezen voor aantasting van het landschap

Sekac heeft gemerkt dat de meningen over het doortrekken van de metro erg verdeeld zijn op Voorne-Putten. ,,Het is een beetje 50/50,'' zegt hij. De voorstanders denken dat het doortrekken van de metro goed is voor de bereikbaarheid van het eiland. ,,De mensen zeggen: dan hoef ik niet meer vast te staan op de A15'', vertelt hij. Tegenstanders zijn vooral bang voor een toename van de criminaliteit. Zij wijzen op het voorbeeld van Spijkenisse, waar relatief meer criminaliteit is. ,,Ook vrezen veel tegenstanders voor aantasting van het landschap.‘’

Tijdens de informatieavond in januari komen verschillende deskundigen aan het woord, die antwoord kunnen geven op vragen die hierover leven. Volgens Sekac zullen er onder meer vertegenwoordigers zijn van vervoersbedrijf RET, de provincie Zuid-Holland, politie en milieu-organisaties. Ook Sekac zelf geeft een korte presentatie.

Haalbaar

Sekac is in ieder geval blij dat zoveel mensen zijn initiatief ondersteunen. ,,De eerste stap om minimaal 1000 handtekeningen binnen te halen is behaald. Stap twee, het aanbieden van de handtekeningen aan de politiek, is ook gebeurd.

De volgende stap is de informatiebijeenkomst. Daarna volgt stap vier en hakken we de knoop door. We kijken wat het kost en of het haalbaar is of niet. Dan is het aan de politiek.''

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Voorne-Putten? Schrijf je hier gratis in!