Volledig scherm
Foto ter illustratie. © ANP

Inwoners op Voorne-Putten hebben meeste overgewicht: gebrek aan sportaanbod mogelijk de oorzaak

Op Voorne-Putten wonen relatief de meeste mensen met overgewicht van de Rotterdamse regio, blijkt uit een onderzoek van het CBS.

Meer dan de helft van de inwoners is te zwaar. Een wetenschappelijke verklaring is hiervoor (nog) niet. Maar personal trainer Claudia den Tuinder uit Hellevoetsluis denkt dat dit te maken heeft met het gebrek aan sportaanbod op het eiland.

Sportscholen zijn er genoeg op Voorne-Putten, vertelt Den Tuinder. ,,Maar voor veel mensen, vooral met overgewicht, is de drempel om hier binnen te stappen te hoog. Ze vinden het vaak prima om buiten te trainen, maar als het slecht weer is, heb je minder plekken waar dat kan. In Rotterdam heb je wat dat betreft meer mogelijkheden, zoals een metrostation of de hal van een overdekt winkelcentrum. Het wordt daar ook echt gestimuleerd om te sporten, hier gebeurt dat mondjesmaat. Ook omdat er gewoon minder geld aan wordt uitgegeven.’’

Zelf zouden de sportaanbieders ook wat meer kunnen doen om mensen aan het bewegen te krijgen, vindt zij. ,,Misschien dat we wat meer zouden kunnen organiseren op het eiland. Het is nu niet echt zichtbaar. Er zou wat meer aandacht voor moeten komen.’’

Quote

Misschien kunnen we wat meer organise­ren op het eiland. Het is nu niet echt zichtbaar

Claudia den Tuinder

Geen verklaring

Bij het Bariatrie Expertisecentrum voor obesitas in het Rotterdamse Maasstad Ziekenhuis, waar ook veel inwoners van Voorne-Putten komen, hebben ze geen verklaring voor het hoge aantal mensen met overgewicht op het eiland. ,,Dat kun je zo niet zeggen, daar zou je echt onderzoek naar moeten doen’’, zegt een medewerker.

Het Expertisecentrum heeft daar zelf nooit naar gekeken, vertelt ze. Volgens haar is dat ook lastig omdat het per persoon verschilt. Het probleem doet zich ook niet alleen voor in deze regio, maar wereldwijd. ,,Het is een welvaartssymptoom.’’ Dit jaar worden er zevenhonderd mensen met obesitas geopereerd in de polikliniek.