Jachthaven Marina Hellevoetsluis stapt opnieuw naar de rechter.
Volledig scherm
Jachthaven Marina Hellevoetsluis stapt opnieuw naar de rechter. © Shutterstock

Jachthaven Hellevoetsluis naar rechter voor vaststellen hoogte schade door gemeente

Jachthaven Marina Hellevoetsluis stapt opnieuw naar de rechter om de schade vergoed te krijgen die de jachthaven geleden zou hebben door oneerlijke concurrentie met de gemeentelijke jachthaven.

Vorig jaar kreeg de jachthaven van de rechter al gelijk in het langlopende conflict over havengelden. De gemeente heeft jarenlang veel lagere tarieven gerekend dan de commerciële jachthaven. Dat is oneerlijke concurrentie, stelden zowel de rechter als de financiële waakhond ACM vast.

4 ton

De jachthaven vindt dat de gemeente Hellevoetsluis bijna 4 ton aan gederfde inkomsten moet terugbetalen. De gemeente weigert dat. ,,Onze accountant heeft helaas onvoldoende onderbouwing voor de geclaimde schade gevonden”, zei wethouder Aart-Jan Spoon vorige maand tegen de gemeenteraad. ,,Daarom vindt het college het onverantwoord om over te gaan tot betaling. Het gaat tenslotte over gemeenschapsgeld.”

Quote

Het gaat tenslotte over gemeen­schaps­geld

De opstelling van de wethouder ‘voelt als een dolk in de rug’, stelt de jachthaveneigenaar. De jachthaven vermoedt dat de gemeente de boel probeert te vertragen omdat haar financiële situatie belabberd is. 

De jachthaven wil dat de rechtbank een onafhankelijke deskundige benoemt die de schade voor eens en voor altijd vaststelt. ,,Wij hebben alle vertrouwen in het Nederlandse rechtssysteem, dat ons al drie keer eerder in het gelijk heeft gesteld. Hopelijk zal er dan eindelijk duidelijkheid komen in dit inmiddels vijf jaar durende conflict, dat door de gemeente met belastinggeld gefinancierd wordt.”

Claims

De wethouder waarschuwde vorige maand nog voor een precedentwerking. Als de gemeente wél schadevergoeding betaalt aan de jachthaven, zonder dat het bedrag goed onderbouwd is, kan dat tot claims van andere ondernemers leiden. Het is volgens hem bovendien de vraag of de boten die in de gemeentelijke haven lagen, bij Marina Hellevoetsluis hadden gelegen als het tarief hoger was geweest.