Volledig scherm
De roeken nestelen jaarlijks in het bos tussen Geervliet en Heenvliet. © Archieffoto John de Pater

'Jagers mogen dwars door vogelnesten schieten'

Jagers moet het niet worden toegestaan dat ze roeken afschieten in het bos tussen Geervliet en Heenvliet. Dat stelt de Voornse afdeling van de Koninklijke Nederlandse Natuurhistorische Vereniging (KNNV) in een bezwaarschrift aan de provincie.

Het provinciebestuur wil de wildbeheereenheid Voorne-Putten een vergunning geven om de roeken in het bos langs de Groene Kruisweg af te schieten. Dat mogen de jagers dan ook op plekken waar de vogels overlast veroorzaken. ,,Maar waarom ze die vogels willen doden, is ons niet duidelijk,'' zegt secretaris Piet Mout van de KNNV. Binnenkort is er een hoorzitting over de kwestie.

Kwaad doen
Mout benadrukt dat de roeken vogels zijn die niemand kwaad doen. ,,Ze leven vooral van insecten en de larven van insecten, die ze vinden in weilanden. Boeren vinden dat niet erg, want de roeken eten vooral de engerling, de larve van de langpootmug op, die vreet aan de wortels van gras. Hoe meer engerlingen worden opgegeten, hoe beter voor de boeren,'' vindt hij.

Is er te weinig grasland, dan duiken de roeken op in tarwevelden. Ze doen zich dan tegoed aan zaai- en valgraan. Mout: ,,Dat is gunstig voor de boeren, de vogels eten de restjes op.'' In een incidenteel geval doen de roeken zich tegoed aan fruit. ,,Er is geringe schade ontstaan bij een fruitteler op niet al te grote afstand van het roekenbos, de enige die er hier in het gebied zit. Maar de vraag is of het ook echt door roeken komt,'' zegt Mout. De teler in de polder kreeg de afgelopen tien jaar in totaal 5000 euro schadevergoeding van de provincie voor schade die aan zijn fruit was aangericht.

Nestelen
De door hem verdachte roeken zijn alweer druk aan het nestelen in hun bos, ziet de secretaris. Het krioelt er dan van de zwarte vogels die af- en aanvliegen met takjes. Mout: ,,Krijgen de jagers een vergunning, dan mogen ze dwars door de nesten schieten. Dan schieten ze een paar roeken tegelijk dood. Wij willen dat voorkomen. Blijf af van het roekenbos. Dat is kenmerkend voor Voorne-Putten.''

Algemeen Dagblad gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement