Volledig scherm
Foto ter illustratie. © REUTERS

Juristen gemeente zochten uit of gebruik vingerscan strafbaar was

De gemeente Nissewaard wast zijn handen in onschuld rond het gebruik van de verboden vingerscan, maar heeft de eigen juristen wel gelijk laten uitzoeken of ze strafbaar heeft gehandeld. Dat blijkt uit een interne memo, die na een beroep op de Wet Openbaarheid van Bestuur (WOB) op tafel is gekomen.

De gemeente liet bijstandsgerechtigden bij het leerwerkbedrijf Voorne-Putten Werkt in- en uitklokken met een vingerafdruk. Nadat Spijkenisser Alfred Blokhuizen dat vorige zomer ontdekte, aan de bel trok en aangaf dat dit onwettig is, werd het gebruik direct stopgezet. De gemeente zei toen niet te weten dat het niet mocht.

Volgens de interne memo hoeven burgemeester en wethouders zich geen zorgen te maken dat er een strafrechtelijke vervolging komt. Wel kan de gemeente worden veroordeeld tot een bestuurlijke boete.

Camera's

In het stuk staat dat de gemeente geen verleden heeft waar het gaat om privacyschending. Behalve dan dat de gemeente Spijkenisse, de voorloper van Nissewaard, strafrechterlijk werd veroordeeld en een voorwaardelijke kreeg, omdat ze ambtenaren met camera's heimelijk liet bespieden. Dat is ook een inbreuk op de privacy, maar volgens de opstellers van de memo is dat al lang geleden.

De FNV vindt dat de gemeente Nissewaard ook vanwege de memo, van vorig jaar september, wist of had moeten weten dat het gebruik van de vingerscan niet door de beugel kan. Zo is een bepaling in de wet dat mensen niet mogen worden gedwongen ergens aan mee te werken dat tegen hun privacy indruist. Het afstaan van een vingerafdruk valt daar volgens FNV-bestuurder Félix Alejandro Pérez onder. Opmerkelijk vindt hij het dat de ambtelijke top die bij het heimelijke cameratoezicht betrokken was bijna dezelfde is als bij de verboden vingerscan.

Elke ochtend op de hoogte van het laatste nieuws uit Voorne-Putten? Schrijf je hier in voor onze gratis nieuwsbrief.