Volledig scherm
De brand woedde eind 2017 in de loods achter de boerderij van B. © Teun Kweekel

Justitie eist miljoenen van ‘onschuldige’ Zuidlandse boer

3,5 miljoen euro zou hij volgens justitie hebben verdiend met de jarenlange verkoop van zelf geteelde hennep. Dat geld wil ze terug van boer Bas B. (55) uit Zuidland. Maar hij wast zijn handen in onschuld. ,,Dat de stroomrekening zo hoog werd, vond ik zelf ook vreemd.’’

B. zei vandaag tegen de rechters voor het laatst in 2016 in het met een muur afgesloten achterste gedeelte van de romneyloods bij zijn boerderij te zijn geweest. En toen zat daar niet de eind 2017 bij een brand ontdekte hennepkwekerij die volgens de politie al zeven jaar draaide. De boer kon geen goede verklaring geven waarom zijn stroomrekening in 2010 opeens zo explosief omhoog ging. Hij verbruikte eerst 8500 kiloWatt per jaar en dat werd opeens 500.000. Volgens hem verbruikten huurders van enkele van zijn gebouwen veel stroom, maar of dat daadwerkelijk zo veel was, bleef onduidelijk. B. erkende wel dat hij het vreemd vond dat de rekening opeens zo hoog werd.

De politie berekende op basis van het stroomverbruik dat er in de loods zo’n 48.000 hennepplanten stonden, die gedurende zeven jaren goed waren voor een opbrengst van bijna 3,5 miljoen euro. En dat geld wil justitie nu terug van de boer.

Geld is op

Deze zei dat hij geen geld meer heeft. Hij verkocht in 2010 al zijn melkquotum en stukken land om in zijn levensonderhoud te voorzien. De 7,2 ton die hij op zijn rekening had staan, is inmiddels op, vertelde B.. Van de verhuur van gebouwen ontvangt hij nog enig geld. Maar B. bleef volhouden dat hij van de hennepkwekerij niets wist. Daarom vond hij het terugvorderen van zo veel geld onterecht.

Justitie gaat de zaak verder uitzoeken, omdat de nieuwe advocaat van de boer met financiële stukken over de verhuurinkomsten en stroomverbruik kwam, die de vorige was vergeten in te dienen. De rechtszaak wordt op een later moment voortgezet.

Elke ochtend op de hoogte van het laatste nieuws uit Voorne-Putten? Schrijf je hier in voor onze gratis nieuwsbrief.