Justitie wil dik negen ton incasseren voor vissen in verboden water
Het Openbaar Ministerie (OM) verdenkt een visserijbedrijf annex groothandel uit Klundert er van enkele keren in verboden water bij Stellendam te hebben gevist op aal, paling en wolhandkrabben. Dat dreigt de firma duur komen te staan. Volgens de aanklacht zou met de verkoop van de vangsten ruim negen ton zijn opgestreken. Het OM wil dat het familiebedrijf dat aan de staat terugbetaalt.
Twee vissers van het bedrijf - 84 en 53 jaar - wordt verweten in de de zomer van 2018 in het Zeegat van Goeree binnen een afstand van 500 meter van de Haringvlietsluizen met zogenoemde hok- en schietfuiken grote hoeveelheden vis uit het water te hebben gehaald. Illegaal, stelt het OM, want daar mag niet worden gevist omdat het water daar vervuild kan zijn met dioxine.
Delicatesse
Vis die daar wordt gevangen kan onveilig zijn voor de volksgezondheid en mag niet op de markt worden gebracht. Toch deed het visserijbedrijf dat, stelt de aanklager. Die verwijt de verdachten zeer grote hoeveelheden aal, paling en wolhandkrabben - een delicatesse in de Chinese keuken - te hebben verhandeld.
Het OM verdenkt de vissers er ook van chloorbleekloog te hebben geloosd in het water. De verdachten staan donderdag voor de rechtbank.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMWaarvan Akte
Met kneepjes passen we zijn testament aan, drie dagen later krijg ik bericht van zijn overlijden
-
PREMIUM
De toegang tot de Stellendamse haven verzandt en vissersschepen wijken uit: ‘Wat zijn we zonder vis?’
Een lege haven, geen bedrijvigheid en geen kratten vol vis op de kade. De vaargeul naar Stellendam slibt dicht met zand en modder. Deze maand was een van de belangrijkste vissershavens van Nederland zelfs een tijdlang onbereikbaar en dat was schrikken. -
PREMIUMEnergierekening
Frank: ‘De elektrische auto verbruikt per maand net zoveel als ons huis in de wintermaanden’
Frank Deleij (44) uit Alphen aan den Rijn investeerde flink en ging van het gas af: ,,Het geeft soms bijna een soort schuldgevoel.’’ Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. -
PREMIUM
Huilen: teken van zwakte of genetisch bepaald? ‘Traankanaal zit lager bij mannen’
Huilen, janken, wenen, snikken en snotteren. Niks fijner dan ongecontroleerd de tranen laten stromen. Maar wat is nu de precieze functie van al die tranen? En waarom huilt de ene persoon al bij een tv-commercial en kan de ander geen traan laten op een begrafenis? Hoogleraar Ad Vingerhoets: ,,Het hormoon testosteron maakt het moeilijker om te huilen.’’ -
Zuidland herdenkt Watersnoodramp: gebeurtenissen hebben diepe wonden achtergelaten
Zuidland herdenkt woensdag 1 februari de slachtoffers van de Watersnoodramp. Zeventig jaar geleden had het dorp 21 slachtoffers te betreuren.
-
Justitie eist geldboetes voor vissers die bijna 600 kilo wolhandkrab vingen
-
-
-
Politie onderzoekt of inbrekers achter meer kraken op Halfweg zitten
De politie heeft dinsdagavond laat twee mannen op heterdaad betrapt bij een inbraak op bedrijventerrein Halfweg in Spijkenisse. Ze onderzoekt nu of zij ook achter een serie kraken in deze omgeving zitten. -
PREMIUM
Nissewaard gaat onderwereld ‘keihard aanpakken’: ‘Dit moet criminelen ontmoedigen’
Nissewaard gaat ondermijning ‘keihard aanpakken’. Dat belooft burgemeester Foort van Oosten. Raadsleden zijn geschrokken dat de gemeente hoog op de ‘onderwereldkaart’ staat.