Volledig scherm
Brielle kamerlid Nijboer bezoekt verkeerd gebouwde huizen

Kabinet wil nieuw huizendrama zoals in Brielle voorkomen

Het kabinet wil koste wat kost voorkomen dat opnieuw zo’n huizendrama ontstaat zoals in Brielle. Dat schrijft minister Wopke Hoekstra van Financiën in reactie op schriftelijke vragen van de VVD-Kamerleden Daniel Koerhuis en Roald van der Linde.

Hoekstra noemt mede namens z’n collega Raymond Knops van Binnenlandse Zaken de situatie voor de zes huizenkopers in de Brielse Van Sleenstraat ‘zeer droevig’. Bij de bouw van de woningen zijn zulke bouwfouten gemaakt dat ze door de brandweer onbewoonbaar zijn verklaard. Het kost 1,5 ton per woning om ze bewoonbaar te maken. 

Tekst gaat verder onder de foto.

Volledig scherm
De kopers kunnen al twee jaar hun nieuwbouwhuis niet in © Peter de Jong Fotografie

De kopers, die bovenop hun hypotheek ook huur moeten betalen van een vervangend huis, studio of chalet, kunnen die 1,5 ton niet ophoesten. Een beroep doen op de bouwer om de boel te herstellen kunnen ze niet. Die is failliet. En het garantiefonds Betaalgarant Nederland, dat normaliter garant staat in dit soort gevallen, geeft niet thuis. Banken willen daar bovendien geen zaken mee doen, omdat het fonds ‘een directeur heeft die in juli veroordeeld is voor het leiding geven aan een criminele organisatie, die tot oogmerk had het plegen van faillissementsfraude, valsheid in geschrifte en bedrog met de balans en winst- en verliesrekening’, aldus Hoekstra.

Risico verkleinen

Om niet nogmaals zo’n huizendrama als in Brielle te krijgen, gaat minister Stientje van Veldhoven van Milieu en Wonen samen met de toezichthouder in kaart brengen hoe het risico op onbetrouwbare garantiefondsen zo klein mogelijk gemaakt kan worden. Want, zo schrijft Hoekstra: ‘Excessief gedrag onder marktpartijen in de Nederlandse woningmarkt dient te worden bestreden. Dat geldt in nog sterkere mate voor frauduleus gedrag’.

PvdA-Kamerlid Nijboer stelde eerder schriftelijke vragen en kreeg toen te horen dat het kabinet niets voor de gedupeerde huizenkopers kan doen. Hij kwam ter plaatse kijken, schrok van de situatie en zei dat hij desnoods met steun van de Tweede Kamer het kabinet wil overtuigen dat er een oplossing moet komen. Nijboer zei letterlijk: ,,De bouwer heeft hier aangeklooid.‘’

De Brielse wethouder André Schoon (VVD) zei gisteren dat er voor de Van Sleenstraat een oplossing gloort. Welke dat is, wil hij evenwel nu nog niet zeggen. ,,Maar het gaat de goede kant op.’’ De zes kopers kunnen al twee jaren hun nieuwbouwhuis niet in.