Volledig scherm
Dineke van Ommen en Nancy Snijders bij hun afgekeurde huizen in de Van Sleenstraat. Kamerlid Henk Nijboer kwam daar vandaag poolshoogte nemen en schrok. © john de pater

Kamerlid schrikt van Briels huizendrama: ‘Bouwer heeft aangeklooid’

,,De minister moet contact houden met de gemeente Brielle tot dit is opgelost’’. PvdA-Kamerlid Henk Nijboer zei dit vandaag stellig, toen hij met eigen ogen het huizendrama in de Van Sleenstraat zag.

De zes geschakelde huizen waren bijna afgebouwd toen ze door de brandweer als onveilig werden afgekeurd. Volgens een eerste schatting zijn er zulke bouw- en constructiefouten gemaakt dat het 1,5 ton per woning kost om ze te deels af te breken en weer op te bouwen. De bouwer kan dat niet doen; die is failliet. Het garantiefonds waarvan de directeur is veroordeeld tot drie jaar cel wegens malversaties, weigert te helpen.

Met grote ogen keek Nijboer (36) naar de isolatiekorrels die bij de keuring uit de stopcontacten rolden en op de grond lagen. In één van de huizen waar de keuken alweer is uitgebroken lag het vol met isolatieplaten. Ook bleken de huizen niet goed aan elkaar gekoppeld te zijn. ,,De bouwer heeft dus eigenlijk aangeklooid’’, concludeerde de Groningse volksvertegenwoordiger. Hij stelde al tweemaal Kamervragen maar wilde ook zelf zien wat er loos was.

Tranen

Dineke van Ommen en Nancy Snijders vertelden, soms met betraande ogen, hoe zwaar het is nu ze niet weten hoe het verder gaat. ,,Dit wordt m’n derde kerst die ik bij vrienden moet doorbrengen’’, zei Van Ommen. Ze woont in een studiootje in Den Haag. Snijders met haar man en zoontje op een camping langs het Brielse Meer. ,,Nog even en we gaan failliet’’, zei Snijders.

Het verhaal en de deplorabele toestand in de woningen greep Nijboer aan. ,,Verschrikkelijk’’, zei hij over de leefsituatie van het gezin Snijders. En zijn ogen werden helemaal groot toen hij van Van Ommen hoorde dat zij geen contact meer mag opnemen met de wethouder over een oplossing. En dat de huizenkopers het gevoel hebben dat er in hun richting wordt gewezen van ‘het is jullie probleem’, ‘terwijl wij alleen onze handtekening zetten in een vertrouwde setting’. ,,Ik dacht dat we beschermd werden in Nederland. Ik voel me in de steek gelaten’’, zei Snijders voor er tranen over haar wangen rolden.

Nijboer haastte zich te zeggen dat de kopers niks fout hebben gedaan. Ze zijn ‘het slachtoffer geworden van een crimineel’ en van faillissementsfraude. Het Openbaar Ministerie zoekt uit of de aannemer daarvoor kan worden vervolgd.

Quote

De huizenko­pers zijn het slachtof­fer geworden van een crimineel

Kamerlid Henk Nijboer (PvdA)

Zelf gaat de PvdA’er proberen zijn collega’s in de Kamer te overtuigen dat er betere regels moeten komen voor garantiefondsen, zodat een drama zoals in Brielle niet nogmaals kan gebeuren. Hij vindt dat de gemeente ook meer moet doen voor de gedupeerden. Nijboer heeft de minister al gevraagd de vinger aan de pols te houden. ,,Want als er uitzicht is op een oplossing, is er minder stress. Dit is een noodsituatie, de huizen moeten worden afgebouwd. De gemeente Brielle wil toch ook geen onveilige huizen? Ik weet dat de minister dit blijft volgen.’’