Volledig scherm
2016-09-15 15:24:42 ROTTERDAM - Een beeld van Vrouwe Justitia, het symbool van rechtvaardigheid. ANP XTRA LEX VAN LIESHOUT © ANP XTRA

Kans op tbs voor Dirkslander die ambtenaar bedreigde met neppistool

Een 24-jarige Dirkslander kan in een tbs-kliniek terechtkomen, omdat hij een ambtenaar van de gemeente Goeree Overflakkee in september met een neppistool bedreigde. Dat bleek gisteren tijdens een rechtszaak tegen hem.

De man, een psychiatrische patiënt die eerder met justitie in aanraking kwam vanwege drugsgebruik en bedreigingen, woont in een vakantiehuis in Ooltgensplaat. Om veiligheidsredenen mocht de nu op een speciale psychiatrische gevangenisafdeling verblijvende verdachte van medewerkers van het Veiligheidshuis niet meer bij zijn moeder wonen. Omdat hij volgens zijn raadsvrouw al tien dagen voor de zitting erg gespannen en emotioneel was, besloot hij niet aanwezig te zijn in de rechtszaal.

Satan

Een vrouwelijke procesregisseur van de gemeente, die hulp, zorg en toezicht op de man coördineert, zou door de Dirkslander met verkrachting en doodslag zijn bedreigd. Zo meldde hij aan medewerkers van het Veiligheidshuis de ambtenaar aan Satan te willen offeren en verstuurde hij seksistische beledigingen en filmpjes over seriemoordenaar Ted Bundy.

Psycholoog en psychiater adviseren de rechtbank opname in een tbs-kliniek met voorwaarden op te leggen. De verdachte had daar wel oren naar. De reclassering gaat nu voor de veiligheid en zijn behandeling maatregelen opstellen, waaraan de verdachte moet voldoen om uit de gesloten tbs-kliniek te blijven. Daarom is de rechtszaak voorlopig opgeschort. Nadat de man hoorde dat een voorwaarde is dat hij al zijn contacten met vrienden en kennissen aan de reclassering moet melden, dreigde hij volgens insiders geëmotioneerd de samenwerking met de hulpverlening te verbreken.