Volledig scherm
© ADN Beeldredactie

Klaar voor strijd tegen nachtmetro

Omwonenden van de metrolijn in Spijkenisse maken zich op voor een strijd tegen de nachtmetro, die vanaf eind dit jaar in de weekeinden door de Rotterdamse regio gaat rijden. De bewoners willen zo snel mogelijk in gesprek met de gemeente Nissewaard en de RET. Als die gesprekken niks opleveren, overwegen zij acties.

Eind dit jaar gaat de proef met de nachtmetro van start, maakte de Rotterdamse wethouder Pex Langenberg maandag bekend. De RET laat dan alle metrolijnen in Rotterdam en omgeving op vrijdag en zaterdag een uur langer rijden. De laatste metro, zo is het plan, vertrekt dan om 01.30 uur uit Rotterdam. In Spijkenisse zou de laatste metro dan pas om 02.00 uur stoppen.

Volgens voorzitter Jan Modderman van de bewonersvereniging Omgeving Heemraadlaan zou dit een ramp zijn voor honderden omwonenden. De Spijkenissers klagen al jaren over geluidsoverlast van de metro's.

Modderman is dan ook niet blij dat Spijkenisse bij deze proef wordt betrokken. Hij begrijpt ook niet waarom het nodig is. Volgens de voorzitter kan de metro gewoon op Zalmplaat keren en hoeft die dus niet door te rijden tot De Akkers.

Handen

Modderman gaat ook andere bewonersorganisaties langs het spoor benaderen om gezamenlijk druk te zetten op de RET en de gemeente. ,,Wij moeten de handen ineen slaan .'' En als praten niet helpt, zou er een manifestatie kunnen worden gehouden, waarschuwt de voorzitter. ,,Maar zover zijn we nog niet.''

Ook op het stadhuis van Spijkenisse zijn ze niet blij met het langer doorrijden van de metro. De gemeenteraad van Nissewaard heeft eerder zelfs een motie aangenomen waarin het zich tegen de proef uitsprak.

Wethouder Henk de Graad reageert dan ook teleurgesteld. ,,Wij zijn er niet blij mee.'' Volgens De Graad wil Nissewaard graag meewerken aan initiatieven die de bereikbaarheid van Spijkenisse verbeteren, maar dan moet daar ook vraag naar zijn en mag het niet voor overlast zorgt. Maar dat laatste is 's nachts niet mogelijk, weet hij. Bovendien zou er nauwelijks vraag zijn naar een nachtmetro op Voorne-Putten. ,,Voor Spijkenisse gaat het om een zeer beperkte groep.'' Jongeren zouden veel meer hebben aan de Bobbus die meerdere haltes aandoet op het eiland.

Quote

We zijn er niet blij mee. Voor Spijkenis­se gaat het om een zeer beperkte groep.

Wethouder Henk de Graad

De felle reacties vanuit Spijkenisse lijken te helpen. Rotterdam en de RET maakten gisteren bekend alsnog te gaan kijken of het wel nodig is om de metro door te laten rijden naar Spijkenisse.

Op sociale media reageren veel inwoners van Spijkenisse, vooral jongeren, verbaasd op het verzet tegen de nachtmetro. Velen zijn juist blij met de nachtelijke verbinding. Sommigen zeggen ook naast het spoor te wonen, maar geen overlast van de voertuigen te ervaren. ,,Waarom is mij niets gevraagd'', willen meerdere inwoners weten.