Volledig scherm
Het Kolkplein. © john de pater

Kwart van de winkels in stadscentrum Spijkenisse verplaatst

Een kwart van het winkelgebied in het stadscentrum van Spijkenisse moet verdwijnen. Dat heeft wethouder Léon Soeterboek (ONS) bekendgemaakt. De winkels die nu in die straten zitten, zouden moeten verhuizen naar lege panden in het stadshart. ,,We maken het knusser.''

Welke winkelstraten een andere invulling zouden moeten krijgen, wordt de komende tijd duidelijk. Bekend is dat het Kolkplein, op enige afstand van het kerncentrum, daarvoor al jaren in beeld is. Alleen moeten er wel oplossingen worden gevonden voor de goed lopende zaken als de Action, Big Bazar en elektronicawinkel BCC.

Quote

We kunnen van alles bedenken, maar de belangrijk­ste vraag is: wat wil de bezoeker?

Leon Soeterboek

Soeterboek zegt dat het dagelijks bestuur van Nissewaard streeft naar een 'compacter centrum'; het 'rondje dorp' van vroeger moet terugkomen. ,,25 procent van de totale winkeloppervlakte willen we verplaatsen naar bestaande winkelpanden. Zo willen we het knusser maken.''

De verplaatsing is mogelijk omdat best veel winkelpanden in het stadshart leeg staan. De leegstand in onder meer het in 2011 geopende winkelgebied rond theater De Stoep komt vooral doordat mensen steeds meer via internet kopen. Ook trekt de 'grote stad' Rotterdam veel koopkracht weg.

Om inwoners te verleiden weer meer in de eigen stad te shoppen, wil Nissewaard het stadscentrum aantrekkelijker maken. Er liggen al ideeën om een museum over de plaatselijke geschiedenis en de petrochemie te openen. Ook wordt gedacht aan de komst van attracties als een escaperoom, bowlingbaan, lasergamehal en bioscoopje in lege winkels rond het theaterplein.

De afgelopen tijd waren er bijeenkomsten om de winkeliers en winkeleigenaren mee te laten praten hoe het centrum er zou moeten uitzien. Op woensdag 5 september, na het zomerreces, mogen ook de raadsleden hun ideeën en plannen inbrengen.

Wensen bewoners

Eerder al, op woensdagmiddag 25 en zaterdagmiddag 28 juli, mogen de inwoners en andere belangstellenden hun zegje doen. Dan staat wethouder Soeterboek met enkele beleidsambtenaren op het Uitplein in Spijkenisse en wordt genoteerd wat de bewoners willen. ,,We kunnen wel leuke dingen bedenken, maar de belangrijkste vraag is: wat wil de bezoeker van het centrum?'', legt Soeterboek uit.

Nissewaard maakt volgens hem grote kans een bijdrage van 20.000 euro van de provincie te krijgen om het centrum mooier te maken. De gemeente zelf legt daar 10.000 euro bij en de verenigde winkeliers ook.

De bedoeling is dat de gemeenteraad op woensdag 12 december zo ver is dat een planning voor de face-lift van het stadshart kan worden vastgesteld.

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Voorne-Putten? Schrijf je hier gratis in!