Volledig scherm
Foto ter illustratie. © Getty Images

Lasten in Hellevoetsluis volgend jaar toch flink omhoog

De gemeentelijke lasten in Hellevoetsluis gaan toch flink omhoog. Coalitiepartijen IBH, VVD en CDA wilden de door het college voorgestelde verhoging van de afvalstoffenheffing in 2020 met 13,7 procent verlagen naar 5 procent, maar dat gaat niet door.

De partijen wilden de rest van de verhoging, die nodig is omdat de kosten voor het verwerken van afval flink zijn toegenomen, in stappen (in 2021 en 2022) doorvoeren.

Het college raadde dit de gemeenteraad echter met klem af want de tarieven zullen de komende jaren nog verder stijgen, legde wethouder Peter Schop uit. De investeringen die worden gedaan om het afval te scheiden, zijn volgens hem hard nodig in Hellevoetsluis. ,,Op het gebied van restafval scoort onze gemeente heel slecht’’, benadrukte hij tijdens de begrotingsbehandeling. De partijen trokken daarop hun voorstel terug.

Zorgkosten

Ook een motie om minima te compenseren voor de gestegen zorgkosten haalde het niet. De compensatie is volgens de PvdA en GroenLinks nodig omdat zorgverzekeraar CZ in 2020 stopt met de korting op de basisverzekering. Ze vroegen het college daarom in een motie om de huidige gemeentelijke tegemoetkoming van 30 euro te verhogen. Maar de rest van de raad stemde tegen.

Donderdag werd ook bekend dat Hellevoetsluis het financieel moeilijk heeft door een aantal onverwachte tegenvallers. Er is dan ook weinig geld om allerlei plannen uit te voeren. Wel was er gisteren geld voor de Kledingbank in Hellevoetsluis. Deze instelling is voor haar inkomsten afhankelijk van donaties. Die hebben echter geen structureel karakter. De Kledingbank dreigt daarom de deuren te moeten sluiten.

De gemeenteraad heeft nu via een motie geregeld dat de instelling voor de komende jaren een subsidie krijgt voor de huur en energiekosten.