Volledig scherm
© Jan de Groen

'Meer acties Sinti en Roma op komst'

Gemeenten in de Rotterdamse regio moeten de komende tijd rekening houden met meer acties van Sinti en Roma die plekken opeisen voor hun woonwagens. Dat zegt advocaat Sjoerd Jaasma, die een groep woonwagenbewoners vertegenwoordigt in een zaak tegen de gemeente Rotterdam en Woonbron.

Volgens de jurist melden zich dagelijks nieuwe mensen bij hem die een plek willen claimen voor hun woonwagen. ,,Er is volop actie.’’ Sinds een aantal maanden eisen jonge woonwagenbewoners overal in het land standplaatsen op voor hun woonwagens. Vaak gaat het om mensen, wiens ouders of grootouders daar in het verleden hebben gestaan. Door het uitsterfbeleid in veel gemeenten zijn veel van die plekken verdwenen.

Het Ministerie van Binnenlandse Zaken is deze zomer echter met een nieuwe landelijke beleidsvisie gekomen, waarin staat dat gemeenten moeten zorgen voor voldoende standplaatsen waar jonge woonwagenbewoners.

Sindsdien wordt op diverse plekken in de regio actie gevoerd voor een eigen plek. In Capelle aan den IJssel leidde dat enkele maanden geleden al tot de toezegging dat er meer plekken bijkomen. Rotterdam en Nissewaard verzetten zich daar echter voorlopig tegen. 

Volledig scherm
Vorige week sloeg een groep Sinti-mannen tenten op op een stuk grond in Spijkenisse. © Jan de Groen

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Rotterdam en omstreken? Schrijf je hier gratis in!