Volledig scherm
In Hellevoetsluis komen meer tappunten op straat. © Kevin Hagens

Meer groen en water op het eiland

Extra grote waterpartijen, meer groen en koele pekken in de stad. Het zijn een paar voorbeelden van de maatregelen die gemeenten op Voorne-Putten de komende jaren willen nemen om in te spelen op de klimaatveranderingen.

Op het eiland merken ze, net als in de rest van Nederland, dat het klimaat verandert. De effecten hiervan zijn al voelbaar. Zo valt er de laatste zomers bijvoorbeeld veel meer neerslag in korte tijd, wat tot problemen leidt met de riolering. Ook zijn er lange periodes van droogte die negatieve gevolgen hebben voor het gebied. Verder komt het de laatste jaren steeds vaker voor dat er periodes zijn van extreme hitte.

De gemeenten en het waterschap Hollandse Delta zijn daarom op zoek naar oplossingen om de omgeving en openbare ruimte aan te passen aan de nieuwe weersomstandigheden. Bestuurders van het eiland gingen deze week op bezoek in Breda, dat al erg ver is op dit punt, om inspiratie op te doen.

Zo heeft Breda op meerdere plekken in de stad schaduwplekken gecreëerd, maar ook groene daken en geveltuinen. Schoolpleinen zijn groener gemaakt en hier en daar zijn waterspeelplekken in de stad aangelegd. ,,Je krijgt zo meer groen, water en verkoeling in de stad'', vertelt wethouder Hans van Lith van de gemeente Hellevoetsluis. ,,Veel kleine dingen doen wij hier eigenlijk ook al, maar wij doen het los van elkaar.''

Quote

Door de verstening van tuinen loopt het regenwater minder snel weg

Wethouder Hans van Lith

Zo heeft het dorpsplein van Rockanje bijvoorbeeld ook zo'n fonteintje en in het winkelcentrum De Struytse Hoeck in Hellevoetsluis komt er ook een. De gemeente is ook bezig met meer groen in de stad en meer tappunten op straat, waar mensen water kunnen drinken. Verder wordt al een tijdje meer groen aangelegd in de stad.

De wethouder wijst er ook op dat in het nieuw te bouwen Sportlaangebied een grote waterpartij wordt aangelegd, waar het water heen kan bij extreme regenval. Bewoners kunnen volgens hem ook wat doen. ,,Doe minder stenen in je tuin! Want door die verstening van tuinen loopt het regenwater minder snel weg.''