Volledig scherm
Er kwamen veel mensen op de informatiebijeenkomst af © AD

Megastroomstation Biert lijkt toch niet nodig

De kans dat er een mega-stroomstation op de Maasvlakte komt is groter dan dat gekozen wordt voor een fikse uitbreiding van het station in de polder van Biert. Een zegsman van het ministerie van Economische Zaken heeft dat gisteravond gezegd.

Ook de tweede informatieavond over het nieuwe verdeelstation waarin stroom van windmolens voor de kust van IJmuiden wordt verwerkt, werd gisteren in Zuidland drukbezocht. Bewoners wilden vooral horen dat het station in Biert niet fors wordt vergroot. Daar kregen ze geen antwoord op. Beide plekken zijn nog in beeld, maar een zegsman van Economische Zaken liet zich tegenover deze krant ontvallen dat de Maasvlakte kansrijker is.

Obstakel

De milieueffecten van het station dat komt te bestaan uit vier hallen van 25 meter hoogte zijn volgens hem in het industriegebied minder groot. Officieel moet dat nog worden onderzocht. Een obstakel is dat veel bedrijven azen op de schaarse Maasvlaktegrond. Daarnaast lopen daarin al veel leidingen en kabels, wat de aansluiting van een ondergrondse stroomkabel vanaf zee bemoeilijkt.

De gemeenten op Voorne-Putten bespreken morgen of ze een bezwaar zullen indienen tegen de polder van Biert. Wethouder Igor Bal (VVD) van Nissewaard benadrukte gisteren dat hij het rijk dit steeds een 'terugvaloptie' heeft genoemd.

De minister bepaalt volgend jaar na alle inspraak en onderzoeken welke van de twee plekken zijn voorkeur heeft.